Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ποιες αλλαγές έρχονται στην φορολογία

Του Σπύρου Δημητρέλη
"Μικρές" αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και από τα φετινά εισοδήματα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδοντας πληροφορίες για αλλαγές σε κλίμακες και αφορολόγητα από τα φετινά εισοδήματα σημείωναν ότι...
οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι κυρίως "οργανωτικού χαρακτήρα". Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι "οι αλλαγές που θα γίνουν στην φορολόγηση των εισοδημάτων θα είναι δυο - τρεις μικρές διορθωτικές αλλαγές περισσότερο οργανωτικού τύπου. Δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε κλίμακες και αφορολόγητο.". 
Οι αλλαγές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2016, η περίοδος υποβολής των οποίων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στο Taxisnet το καλοκαίρι, όπως γίνεται συνήθως.

Παράλληλα, για το 2016 προωθείται η μεγάλη "φορολογική μεταρρύθμιση" με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται να πάει στη Βουλή τον Φεβρουάριο, μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο πάνω στα θέματα της φορολογίας.
  
Αλεξιάδης: Διαψεύδει τα περί επιβολής αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015
"Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας",  διευκρίνισε μιλώντας στον Real FM ο Τρύφων Αλεξιάδης. "Δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε και όπως είπα με σαφήνεια το Σάββατο, για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση, έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή" πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα αυξηθούν οι συντελεστές, απάντησε: "Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο... Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς".
Ειδικότερα για τα φετινά εισοδήματα εξετάζονται, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, οι εξής αλλαγές:
- Αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων με αύξηση των σχετικών συντελεστών. Να σημειωθεί ότι η μνημονιακή συμφωνία προβλέπει την αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% στο 35% για το εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω.

- Αύξηση της φορολόγησης των αγροτών. Πρόκειται για καυτό θέμα και πολιτικά καθώς προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από τα φετινά εισοδήματα στο 20% από 13% αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει, ως αντιστάθμισμα, τις αποζημιώσεις από τη φορολογία.

Για τα εισοδήματα του 2016, όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" το  Σάββατο εξετάζονται οι εξής αλλαγές:

- Nέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με "επαναπρογραμματισμό" της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται στον φόρο που προκύπτει με τη φορολογική κλίμακα. Υπάρχουν εισηγήσεις στο ΥΠΟΙΚ για αύξηση του φορολογικού βάρους σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

- Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης των μισθών.

- Καθιέρωση κοινής φορολογικής κλίμακας για όσους έχουν εισόδημα από μισθούς και ενοίκια.

- Αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι εισηγήσεις που έχει στο συρτάρι της η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου αλλά και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 33% στο ίδιο επίπεδο με τον  ανώτατο συντελεστής της φορολόγησης των μισθών που είναι σήμερα 42%.

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

- Nέες κλίμακες για τη φορολογία κεφαλαίου, δηλαδή στις γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές και μεταβιβάσεις με αλλαγές και στα αφορολόγητα όρια.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.