Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

«Τσίπρα, δώσ’ τα όλα»: Ποιοι και πόσα θα πάρουν από το πακέτο


Έχοντας το βλέμμα στις κάλπες και υπολογίζοντας να κόψει το νήμα κλείνοντας την ψαλίδα, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο κοινωνικό μέρισμα, στις προσλήψεις, στην επιστροφή αναδρομικών καθώς και στις μειώσεις εισφορών.
Την στιγμή που η Ελλάδα κατρακυλά στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το...
επιχειρησιακό περιβάλλον, η κυβέρνηση ανοίγει το καλάθι των παροχών.
Έχοντας το βλέμμα στις κάλπες και υπολογίζοντας να κόψει το νήμα κλείνοντας την ψαλίδα, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο κοινωνικό μέρισμα, στις προσλήψεις, στην επιστροφή αναδρομικών καθώς και στις μειώσεις εισφορών.

Το κοινωνικό μέρισμα

Φέτος η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, με στόχο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με την κατανομή του τελευταίου κοινωνικού μερίσματος περιλαμβάνονται και κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι.

Οι προσλήψεις

Την ίδια ώρα ξεκινούν προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου.
Η μισθοδοσία του Δημοσίου από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 1,4 δισ.ευρώ, καθώς από τα 15,6 δισ. ευρώ έχει ανέβει στα 17 δισ. ευρώ. Από το επόμενο έτος οι μισθοί και οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα κοστίζουν 17,5 δισ. ευρώ καθώς επιστρέφει ο κανόνας του 1 προς 1 δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση από το δημόσιο θα γίνεται μία πρόσληψη.
Σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας, στον επόμενο ένα μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν προγράμματα απασχόλησης για 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα, καθώς και «ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στον τομέα της αγροτοδιατροφης, στον τομέα της μεταποίησης, στην βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες».

Επιστροφή αναδρομικών

Ψηλά στην ατζέντα των εξαγγελιών η επιστροφή των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2016, δηλαδή για 53 μήνες.
Το ποσό συνολικά ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Μείωση εισφορών

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.
Η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα προβλέπει ότι από την 1η/1/2019 το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33%.

Κατώτατος μισθός

Επίσης, αναμένεται το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την προκήρυξη 5.500 προγραμμάτων απασχόλησης νέων επιστημόνων στο δημόσιο.

Οι 120 δόσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. 
Πηγη:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.