Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Τα 24 επιδόματα που αυξάνονται από τον Φεβρουάριο

Το Big Bang που προκαλεί σε παροχές και βοηθήματα η αύξηση του κατώτατου μισθού - Αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών.
Αλυσιδωτές αυξήσεις 24 επιδομάτων προκαλεί η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και τις...
εισφορές των επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ.
Οι ανακοινώσεις του ακριβούς ποσοστού θα γίνει στις επόμενες μέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σήμερα ο βασικός μισθός είναι 586,08 ευρώ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αύξηση θα κινείται μεταξύ 5 και 10%. Δηλαδή η μηνιαία αύξηση θα είναι μεταξύ 29 και 59 ευρώ.

Σημειώνεται ότι παράλληλα καταργείται και ο υποκατώτατος μισθός, που σημαίνει ότι οι περίπου 150.000 νέοι έως 25 ετών, που λαμβάνουν σήμερα αποδοχές έως 510,95 ευρώ, μικτά, από τον Φεβρουάριο οι αμοιβές τους αυξάνονται αυτομάτως σε 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75 ευρώ.
Ακολούθως, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, οι νέοι θα λάβουν και την όποια αύξηση προκύψει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει η συνολική αύξηση των αμοιβών για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών θα κινηθεί από 104 μέχρι και 134 ευρώ τον μήνα.
Σε ότι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, θα αυξηθεί η ελάχιστη εισφορά για τον υπολογισμό της οποίας λαμβάνεται υπόψη το ύψος του κατώτατου μισθού και αφού αυξάνεται θα αναπροσαρμοστεί αντίστοιχα.
Επιβάρυνση θα υποστούν μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, υπολογιζόμενη επί του κατώτατου βασικού μισθού.

Η λίστα με τα 24 επιδόματα

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ.
Πρόκειται για 24 επιδόματα τη λίστα των οποίων δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική» και τα οποία αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων ή βοηθηματούχων:

 1. Αμειβόμενοι με κατώτατους μισθούς.
 2. Αμειβόμενοι με υποκατώτατους μισθούς. 
 3. Το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου από το 2012 ανέρχεται στα 360,00 ευρώ. 
 4. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ), για όσους έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.
 5. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. 
 6. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. 
 7. Επίδομα γάμου το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου. 
 8. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
 9. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης. 
 10. Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
 11. Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι  360 ευρώ. 
 12. Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούς οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ..
 13. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.  
 14. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. 
 15. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.  
 16. Το μισθολογικό κόστος για  τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.
 17. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. 
 18. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 17,12 ευρώ). 
 19. Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών. 
 20. Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ. 
 21. Εκδοροσφαγείς.  Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π
 22. Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
 23. Φορτοεκφορτωτές. 
 24. Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
Πηγη:www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.