Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το εργασιακό παρόν και μέλλον των εργαζομένων της ΕΛΤΑ Courier

 Ελεύθερη επιλογή – ΟΧΙ στις μονομερείς ενέργειες και στους ακροβατισμούς

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι παλινωδίες σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μόνιμη μετακίνηση υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier στη μητρική του ΕΛΤΑ, έχουν εύλογα δημιουργήσει ένα κλίμα ρευστότητας, σύγχυσης και αβεβαιότητας στους συναδέλφους των Ταχυμεταφορών.

 

Από τη μια μεριά, η Διοίκηση του ΕΛΤΑ που εκδίδει και μετά… ανακαλεί την Πρόσκληση. Στο ίδιο μοτίβο και η Διοίκηση της ΕΛΤΑ Courier γράφει… και δυο μέρες μετά –πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις– σβήνει τις αποφάσεις μετακίνησης.

 

Την ίδια ώρα, συνάδελφοι που επί πολλά έτη υπηρετούν, μέσω απόσπασης από τη... 

θυγατρική στη μητρική υποχρεώνονται μονομερώς να επιστρέψουν στη θυγατρική, και μάλιστα με την ειδικότητα της αρχικής τους πρόσληψης, ως διανομείς.

 

Στην αντίπερα όχθη, το Επιχειρησιακό Σωματείο (ΣΕΤΕ), αφού εδώ και μήνες για ακατανόητους –πλην όμως υπαρκτούς– λόγους, αψηφούσε σκόπιμα το γεγονός της πρόσκλησης και κρατούσε τους εργαζόμενους χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση, επιδίδεται ξαφνικά και ετεροχρονισμένα σε ένα «πόλεμο» εξωδίκων και ανακοινώσεων παλιάς κοπής με περισσή συνδικαλιστική εμπάθεια. Το διακύβευμα, όμως, δεν είναι το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τη Διοίκηση αλλά η προστασία των εργαζομένων, η θωράκιση της επαγγελματικής τους βούλησης και διαδρομής.

 

Παράλληλα, η πλειοψηφία της ΠΟΣΤ περί άλλων τυρβάζει… για ένα τόσο σοβαρό γεγονός που αφορά δεκάδες συναδέλφους με προεκτάσεις και στην γενικότερη εργασιακή κανονικότητα του Ομίλου ΕΛΤΑ. Δεν ήξεραν, δεν πίστευαν, κώφευαν;

 

Ελλιπής ενημέρωση, ελλείψεις στη διαδικασία, πειθαρχικές διώξεις, ανακλήσεις, επικλήσεις και υποκλίσεις… όλα σε ένα «ντορβά» με κοινό παρονομαστή την περιπέτεια, την επισφάλεια και την ενδεχόμενη ανατροπή της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων μας.

 

ΩΣ ΕΔΩ Απαιτούνται ξεκάθαρες λύσεις, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, νομιμότητα και σοβαρότητα.

 

Το εργατικό δυναμικό του ΕΛΤΑ αποτελεί διαχρονικά το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ομίλου, δεν είναι και δεν θα γίνει λάστιχο από κανέναν και για κανένα. Φυσικά και δεν υπάρχει «πλεονάζον» τακτικό προσωπικό, όπως από εγκληματική αστοχία κάποιοι εισήγαγαν στις ανακοινώσεις τους.

 

Το «ράβε-ξήλωνε» δεν είναι στρατηγική ανθρωπίνων πόρων αλλά «κουβάρι» στο οποίο δεν θα αφήσουμε κάποιους να μπλέξουν τους εργαζόμενους.

 

Η ελεύθερη/εθελούσια επιλογή των συναδέλφων της ΕΛΤΑ Courier σχετικά με τη μετακίνησή τους στη μητρική, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν με αίτησή τους στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταφοράς προσωπικού της Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ στην ΕΛΤΑ ΑΕ, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.

 

Οι αποφάσεις των εργαζομένων για το εργασιακό τους καθεστώς οφείλουν να γίνουν απολύτως σεβαστές από τις Διοικήσεις. Τιμωρητικές πρακτικές με ανεκδιήγητες συμπεριφορές σε όσους επιλέξουν τη μία ή την άλλη προοπτική στην επαγγελματική τους ζωή δεν θα γίνουν ανεκτές.

 

Μονομερείς ενέργειες είναι απολύτως καταδικαστέες και επιβάλλεται να ανακληθούν άμεσα. Η περιφρούρηση της ισορροπίας μεταξύ της εργασιακής και της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων με σημείο αναφοράς το μέρος και το αντικείμενο υπηρεσίας τους οφείλει να καταστεί σε πρώτιστη προτεραιότητα.

 

Υπό αυτό το πρίσμα και πλαίσιο, η ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ καλεί την ΠΟΣΤ και το ΣΕΤΕ με υπευθυνότητα και μακριά από «συνδικαλιστικούς λεονταρισμούς» που δεν τιμούν κανέναν, να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη επιλογή των εργαζομένων της ΕΛΤΑ Courier και την απόλυτη προστασία τους από μονομερείς ενέργειες, καταχρηστικές ή αντιδεοντολογικές συμπεριφορές.

 

Δεν είναι η ώρα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων αλλά της κοινής δράσης με συνδικαλιστική ομοψυχία και ενότητα. Ο εργαζόμενος πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο, ας βάλουμε στο στόχαστρο τις αστοχίες, τις ανεπάρκειες και τις μικροπολιτικές από όπου κι αν προέρχονται…

 

Η αγωνία των συναδέλφων στις Ταχυμεταφορές, είναι ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.