Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς - Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) επιτεύχθηκε μεταξύ θεσμών και Κυβέρνησης το βράδυ του Σαββάτου, με την Αθήνα να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να κλείσει οριστικά η 3η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της...
επόμενης δόσης.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Συμφωνήσαμε σε όλη τη θεματολογία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκε συμφωνία για να αλλάξει η σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης και να επανέλθουν στην πρώτη θέση οι εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο αυτό να αφορά το σύνολο των απαιτήσεων τους. Πιο συγκεκριμένα το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας οι εργαζόμενοι, θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9.669 ευρώ.

Λύση δεν βρέθηκε και ως εκ τούτου παραμένει ανοικτό το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα θα διοχετευτούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ' αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το Σάββατο, συμφωνήθηκαν και τα οικογενειακά επιδόματα, με τον προϋπολογισμό τους να αυξάνεται από 650 τα εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 στα 910 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά.

Χαμένοι θα είναι όπως φαίνεται οι τρίτεκνοι, αφού καταργείται το επίδομα έως 1.500 ευρώ το χρόνο σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα.

Το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί διαμορφώνεται σε έως 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι το μέγιστο όριο σήμερα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα.

Το θέμα των πλειστηριασμών, που ήταν και το κεντρικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης, απασχόλησε λιγότερο από όσο αναμενόταν, καθώς η αποχή των συμβολαιογράφων τερματίστηκε και ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με το προαπαιτούμενο θα θεωρείται ότι εξετελέσθη.

Επίσης την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης μέχρι το 2018.

Την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σχετικά με τη δέσμη μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την πρόθεση να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Για «εξαιρετικά νέα» έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι η τεχνική συμφωνία επετεύχθη μετά από εποικοδομητικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα. Επεσήμανε ότι θα ενημερώσει το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις «εξαιρετικές ειδήσεις», οι οποίες, όπως ανέφερε: «στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επίσης, καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, τονίζοντας ότι: «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Σε δική του ανάρτηση στο Twitter, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε: «Καλά νέα σήμερα το βράδυ από την Αθήνα. Συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών για την 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι».

Πηγη:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.