Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων προτείνει ο Μητσοτάκης

«Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται ένα αχρείαστο μνημόνιο. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά αγωνιζόμαστε να φθάσουμε εκεί που είμαστε το 2014, αλλά τώρα είμαστε φτωχότεροι αφού μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερο χρεωμένοι, τόσο ως Δημόσιο όσο και ως φυσικά και νομικά πρόσωπα». Αυτό...
τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προσθέτοντας:
«Κάπως έτσι πάμε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς να συζητάμε πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι καθαρή έξοδος με χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι μία προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα αλλά όχι τα συμφέροντα της χώρας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι:
- Τα περί εξόδου από το μνημόνιο είναι το νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης αφού ήδη η κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις που πηγαίνουν πέρα από το 2018.

- Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φθηνός δανεισμός από τον ESM από έναν ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Αυτή την στιγμή δανειζόμαστε πολύ ακριβά για να φτιάξουμε έναν κουμπαρά και αυτό παρότι υπάρχουν τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου μνημονίου.

- Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των διεθνών αγορών. Για να πετύχει τους στόχους των πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 έχει πάρει μέτρα 15 δισ. ευρώ. Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα. Αντί όμως να μιλάμε γι αυτά, η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες, ανακαλύπτει σκάνδαλα και βυθίζει την πολιτική ζωή στην λάσπη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής και θα το «πετύχουμε με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα είναι δικό μας και δεν θα μας το έχει επιβάλλει κανείς». «Θα περιλαμβάνει μία σειρά από κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία. Μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσα σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και με σχέδια φοροκινήτρων. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία σειρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Αυτή η μείωση εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο μείωσης της παραοικονομίας που το 2016 έφθασε στο 21% του ΑΕΠ», εξήγησε και προσέθεσε:

«Το σχέδιό μας θα παρουσιαστεί πριν τις εκλογές και η δική μας συμφωνία θα είναι συμφωνία αλήθειας».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

To ασφαλιστικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα παρά τις μεταρρυθμίσεις και τους εξορθολογισμούς και τις περικοπές των τελευταίων χρόνων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το σημερινό αδιέξοδο σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αντλεί από την εμπειρία άλλων χωρών, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.

- Ο πρώτο πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.

- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα.

- Ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική αγορά είναι υποασφαλισμένη και συμπλήρωσε ότι στο πρόγραμμά του θα υπάρξει συνολικά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.