Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Κ. Σημίτης: Παραμύθι της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο

«Πρόκειται για παραμύθι», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χαράξει τη δική της πορεία, απαλλαγμένη από την εποπτεία των εταίρων μετά το τέλος του προγράμματός της τον Αύγουστο.
Σε αντίθεση με όσα ευαγγελίζεται η...

κυβέρνηση, υπάρχουν σαφείς κανονισμοί στην Ευρωζώνη που υπαγορεύουν ότι τα κράτη-μέλη που έχουν δεχτεί βοήθεια, παραμένουν υπό εποπτεία και μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον έχει εξυπηρετηθεί τουλάχιστον το 75% των οφειλών τους. Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Σημίτης, θα χρωστά για πολλά χρόνια ακόμη περισσότερο από το 75% των οφειλών της και έτσι η εποπτεία θα συνεχιστεί και θα είναι και πολύ στενή.
Την ίδια πραγματικότητα επιβεβαιώνουν και τα υπόλοιπα δεσμά της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η επίτευξη των τόσο υψηλών πλεονασμάτων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανέφικτη. Παράλληλα, η χώρα έχει οδηγηθεί σε μια παραγωγική αποεπένδυση βαθύτερη και πιο εκτεταμένη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα, με τον πολίτη να φοβάται να καταθέσει όλα τα χρήματά του στην τράπεζα και τον επιχειρηματία να φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες όταν το αποτέλεσμα είναι τελείως αβέβαιο. "Αδύνατο να αλλάξει αυτή η κατάσταση μέχρι τον Αύγουστο", είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένοντας στην ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, ο κ. Σημίτης ανέφερε πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας έφτανε το 86% του μέσου όρου του εισοδήματος της ΕΕ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τώρα έχει μειωθεί στο 68%.

Ο δείκτης παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας κατατάσσει την Ελλάδα στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών και στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ουραγός είναι η Ελλάδα και στην κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των 28 κρατών-μελών, με το 35% του πληθυσμού να βρίσκεται υπό την απειλή φτώχειας.

Ανάλογες επιδόσεις παρουσιάζει η χώρα στην ανεργία των νέων, το χρόνο απονομής δικαιοσύνης και τη διαφθορά. Παρολαυτά, σχολίασε ο κ. Σημίτης, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις στρατιωτικές δαπάνες, τις οποίες αύξησε στο 2,32% του ΑΕΠ, από 2,21% το 2004. Στο ΝΑΤΟ οι δαπάνες της Ελλάδας είναι αναλογικά οι δεύτερες υψηλότερες από την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση μάς οδηγεί στην καταστροφή με την απλή αναλογική»
Ο κ. Σημίτης καταφέρθηκε εναντίον του χειρισμού των μεθεπόμενων εκλογών, οι οποίες είναι πιθανό να λάβουν χώρα το 2020 λόγω της εκλογής του ΠτΔ. Όπως είπε, θα ισχύσει η απλή αναλογική και αυτό θα σημάνει την είσοδο πολλών μικρών κομμάτων στη Βουλή.

Συνεπώς, η σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή είναι πολύ δύσκολη και πιθανότατα θα ακολουθήσουν από το 2020 κι άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, προέβλεψε ο Κ. Σημίτης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο για την οικονομία και ότι κυβέρνηση, με την απλή αναλογική, υποστηρίζει αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση λέει ότι θα ετοιμάσει ένα πρόγραμμα απολύτως ελληνικό. Το μόνο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μόνο εκείνο που εφαρμόστηκε το α' εξάμηνο του 2015: ένα πρόγραμμα έμπνευσης της κυβέρνησης που ζημίωσε τη χώρα κατά 100 δισ. ευρώ ή κατά 200 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Wieser», είπε ο κ. Σημίτης.

«Καλή η ιδέα Στουρνάρα για προληπτική γραμμή»
Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί τον κύριο στόχο αλλά οι απόψεις διαφέρουν, σημείωσε ο κ. Σημίτης: ορισμένα κράτη λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των οφειλών της, αντίθετα το ΔΝΤ και άλλοι επιμένουν σε μερική διευθέτηση του χρέους.
Οι τόκοι και τα χρεολύσια που πρέπει να καταβληθούν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ εώς το 2020 και αυτό θα επιδεινωθεί αργότερα.

Για να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη σε ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, άρα θα υπαρχουν ακόμη έλεγχοι μετά το πρόγραμμα εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άποψης του διοικητή της ΤτΕ για πρόγραμμα προληπτικής στήριξης. "Δεν θα γίνει για να πληρώνονται υποχρεώσεις, θα ναι μια ασφάλεια για πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περίπτωση που η χώρα δυσκολευτεί να αποπληρώσει οφειλές. Η κυβέρνηση το απέρριψε για το λόγο ότι η Ευρωζώνη θα παρεμβαίνει στην οικονομία", είπε.

«Οι υψηλοί συντελεστές ενθαρρύνουν την παραοικονομία»
Πώς θα βρεθούν κεφάλαια για επενδύσεις όταν το πλεόνασμα του 3,5% θα προορίζεται για εξόφληση δανείων, διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Η φορολογική πολιτική είναι τέτοια που μας κατατάσσει τελευταίους μεταξύ 147 χωρών όσον αφορά την επάρκεια του φορολογικού συστήματος να παρέχει κίνητρα για επενδύσεις. Οι υψηλοί συντελεστές ενθαρρύνουν τη στροφή προς την παραοικονομία, είπε ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα της δημόσιας πολιτικής, να μειωθούν οι μη παραγωγικές δαπάνες, να γίνει καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και να εξασφαλιστεί ορθότερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης. 

Πηγη:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.