Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Δημοσκόπηση Marc: Διεύρυνση της επιρροής και αύξηση του πολιτικού κεφαλαίου τους καταγράφουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του

Διεύρυνση της επιρροής της και αύξηση του πολιτικού κεφαλαίου της καταγράφει η κυβέρνηση, δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MARC για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
  • Το 71% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση,
  • Το 49% εκτιμά ότι... τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
  • Μόλις το 15% πιστεύουν ότι θα πάνε χειρότερα.
  • Το 80%  πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
  • Το 42% δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τους.
Το πιό εντυπωσιακό είναι ότι το 41,4% όσων, στις εκλογές του Ιουλίου, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 85,3% όσων ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. το 42.1% όσων ψήφισαν ΚΚΕ, το 84,4% όσων ψήφισαν Ελληνική Λύση και το 42.9% όσων ψήφισαν το κόμμα του Βαρουφάκη επιδοκιμάζουν την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύεται ότι ανοίγει ακόμα περισσότερο η «ψαλίδα» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τις 15,9 ποσοστιαίες μονάδες στην (θεωρητική) πρόθεση ψήφου, που αποτυπώνει την σημερινή επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων, δύο σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Όσον αφορά την (θεωρητική) πρόθεση ψήφου, η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνονται σήμερα ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 41,8%, ΣΥΡΙΖΑ 25,9%, ΚΙΝΑΛ 6,7%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ25 3%. (Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ήταν σχεδόν η μισή (8,32%, δηλαδή 39,85% η ΝΔ έναντι 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ).

«Έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι προσδοκίες των πολιτών»

Από τα στοιχεία αυτά γίνεται φανερό ότι η κυβερνητική αλλαγή και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης  «πυροδότησαν αισιοδοξία και έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τις προσδοκίες των πολιτών», όπως επισημαίνει και ο Θωμάς Γεράκης , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MARC.
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά τη θητεία της με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με την αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού να κινείται σε υψηλά επίπεδα, αφού η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής ταύτισης, θεωρεί ότι τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι καλύτερα των προσδοκιών τους και πιστεύει πως θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.
Παράλληλα από τη δημοσκόπηση αυτή προκύπτει ότι οι περισσότεροι (49,1%) πιστεύουν ότι η Αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι «πιό ήπια και συναινετική», με το 22% να θεωρεί ότι πρέπει να γίνει «πιό σκληρή, με κινητοποιήσεις και απεργίες».
Είναι επίσης χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην Κοινή Γνώμη ότι το 61,7% αξιολογεί «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά» την αντιπολίτευση που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 26,9% να την αξιολογεί «θετικά ή μάλλον θετικά».
Είναι επίσης ενδεικτικό των τάσεων στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. το γεγονός ότι, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, το 75,2% επιλέγει τον πρόεδρο της ΝΔ ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, με το 15,6% να προτιμά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι «στο χέρι» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αξιοποιήσουν το σημερινό θετικό κλίμα στην κοινωνία γιια το καλό του τόπου. Άλλωστε ιστορία έχει δείξει ότι η πολιτική είναι η διαχείριση των προσδοκιών.
Πηγη:economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.