Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Τaxisnet: Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης η υπουργική σύσταση

Περισσότερες από 27.500 υπεύθυνες δηλώσεις και 11.500 εξουσιοδοτήσεις από το gov.gr σε ένα δεκαήμερο
Την άμεση αλλαγή των ενεργών κωδίκων πρόσβασης στο Τaxisnet συστήνει σε πολίτες και επιχειρήσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε μία προσπάθεια ισχυροποίησης της πολιτικής της αναφορικά με τους...
κωδικούς δεδομένου ότι πλέον βρίσκεται σε λειτουργία και η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr και οι συγκεκριμένοι κωδικοί χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο ζητά την αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης τους (passwords) στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να αποτελούνται κατ' ελάχιστο από 8 χαρακτήρες
  • Να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά:
  • Τουλάχιστον έναν κεφαλαίο λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα
  • Τουλάχιστον έναν πεζό λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα
  • Τουλάχιστον έναν αριθμητικό χαρακτήρα
  • Τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα
Η αλλαγή του κωδικού (password) μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Διαχείριση λογαριασμού / Αλλαγή κωδικού” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/changePassword.htm) εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον υφιστάμενο κωδικό (απαιτείται Σύνδεση – Login).
Πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η σύσταση δεν έρχεται ως απάντηση σε κυβερνοεπιθέσεις που έγιναν ή που υπάρχει αγωνία ότι θα γίνουν. Τονίζουν όμως ότι είναι ζήτημα μεγαλύτερης ασφάλειας καθώς με την νέα ψηφιακή πύλη και τις διαδικτυακές υπηρεσίες που ήδη παρέχει (υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσοδοτήσεις, άυλη συνταγογράφηση) ή θα παράσχει στο μέλλον, οι κωδικοί πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικοί και να μην παραχωρούνται ούτε στους λογιστές, όπως πολλοί φορολογούμενοι έκαναν έως τώρα.
Αλλωστε στην πλατφόρμα της ΓΓΠΣ παρέχεται η δυνατότητα να εξουσιοδοτηθεί τρίτο πρόσωπο ώστε για λογαριασμού του φορολογούμενο να εξουσιοδοτεί άλλον πολίτη, διαδικασία που πολλοί δε γνωρίζουν.
Συγκεκριμένα για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.
Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Εξουσιοδοτήσεις” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.hm) όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να προβεί σε ενέργειες στο Taxis για λογαριασμό του χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.
Να σημειωθεί ότι η αποδοχή των ψηφιακών υπηρεσιών που ήδη παρέχονται μέσω του gov.gr ήταν σημαντική από τους πολίτες, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας διεκπεραιώθηκαν:
  • 27.500 υπεύθυνες δηλώσεις.
  • 11.500 εξουσιοδοτήσεις.
  • 700 δηλώσεις για ειδική άδεια δημοσίων υπαλλήλων.
Το υπουργείο, πάντως, αν και συστήνει την αλλαγή των κωδικών, σημειώνει ότι η αντικατάστασή τους δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση  των διαπιστευτηρίων Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου “Gov.gr”. Τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ήδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί πρόσβασης (όνομα χρήστη/username και συνθηματικό/password) που εκδίδονται, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για χρήση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet είναι αυστηρά προσωπικοί. Ως εκ τούτου, ο χρήστης οφείλει να τους διαφυλάττει με προσοχή για την αποκλειστική χρήση τους μόνο από τον ίδιο, λαμβάνοντας κάθε μέτρο πρόνοιας για τη μη διαρροή τους σε οποιονδήποτε άλλον.
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.