Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή. Σε αυτό περιλαμβάνονται πέντε νέα μέτρα, τα οποία δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση που γίνεται με...
τους δανειστές και τα οποία σχετίζονται με την απλούστευση της πιστοποίησης της αναπηρίας, τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, τον συμψηφισμό χρεών - σύνταξης στον ΟΑΕΕ, τους ελέγχους κατά της εισφοροδιαφυγής και στην επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα φέρει μειώσεις 3% έως 5%.

Το μέτρο αυτό αφορά όσους συνταξιούχους έχουν αιτηθεί εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 55.000.

Αντίθετα, όσοι συνταξιούχοι έχουν αιτηθεί εφάπαξ πριν από τις 31 Αυγούστου 2013 θα το πάρουν με βάση τον έως τώρα ισχύοντα τύπο. Με τον νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογιστούν τα εφάπαξ των συνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

Για τους παλαιότερους, που υπολείπονται από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/8/2013, ξεμπλοκάρει επίσης το σύστημα μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Έτσι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή του εφάπαξ σε 1.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίου θα ακολουθήσει η καταβολή άλλων 1.600 εφάπαξ. Ο μέσος όρος των εφάπαξ που θα καταβληθούν ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει αποφασίσει να αυξήσει το ποσό των χρεών (από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ) το οποίο μπορεί να παρακρατηθεί από τη μελλοντική σύνταξη του οφειλέτη του ΟΑΕΕ. Η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες.

Τέλος, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την 1-1-2013.

Τη σύνταξη αυτή λάμβαναν 42.000 υπερήλικοι, κυρίως παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ομογενείς από την Αλβανία, από την Κωνσταντινούπολη και έλληνες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Πηγή:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.