Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό

Το άνοιγμα του ασφαλιστικού σε δύο φάσεις φαίνεται πως συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης, στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η 13η σύνταξη, καθώς και η πιθανότητα να μην ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010) για...
τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το ασφαλιστικό, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να τεθούν θέματα που άπτονται της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του συστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι, για την ώρα, δεν θα υπάρξει παρέμβαση στο ύψος των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
Αν και οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στη μη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και ζητούν αντίστοιχη πρόβλεψη στα ταμεία κύριας ασφάλισης, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.
Το βάρος των διαπραγματεύσεων πέφτει στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους δανειστές να επιμένουν ότι πρέπει να κλείσει άμεσα οποιαδήποτε πόρτα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Τελευταία ζώνη άμυνας της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση που να θίγει όχι μόνο τα θεμελιωμένα, αλλά και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θεωρείται η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2020 έως και το 2025. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, η χρυσή τομή να βρεθεί στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2017 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις κάποιων ειδικών ομάδων ασφαλισμένων, όπως είναι αυτοί με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, τα ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι κ.ά.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας στις Βρυξέλλες παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες είναι αντισυνταγματική η κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας (θεμελιωμένα δικαιώματα), ενώ περίπου 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Ειδικοί στο ασφαλιστικό εκτιμούν πως από αυτούς, περίπου 80.000 έχουν «ώριμα δικαιώματα», δηλαδή μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για αύξηση και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000 ή έστω σε 5.500 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη να αποκλείει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.
Τις τελευταίες ημέρες, έντονες είναι οι πιέσεις των δανειστών αναφορικά με τις κύριες συντάξεις. Οι πιέσεις έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της εφαρμογής του νόμου 3863, που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική). Το υπουργείο Εργασίας αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο, δεν αποκλείεται, όμως, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, να μην υπάρξει ρητή αναστολή στην εφαρμογή του και το θέμα να αντιμετωπιστεί στο ευρύτερο ασφαλιστικό που θα ανοίξει από τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδονται προσωρινές συντάξεις, με την πρόβλεψη ότι το τελικό ποσό θα εκκαθαριστεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο...
Πάντως, «κλειδί» στις διαπραγματεύσεις θεωρείται το θέμα της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το θέμα «κόκκινη γραμμή» και επισημαίνει ότι τα ισοδύναμα για την «τρύπα» των 326 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα βρεθούν: 136 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, 100 εκατ. ευρώ από τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας και 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση οφειλών.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.