Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχίζουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη ΝΔ

Ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη, και θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ, μετά την εκλογική ήττα της Κυριακής.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Συγγρού, η...

απόφαση ελήφθη μετά από συνεργασία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συγκληθεί η κεντρική εφορευτική επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως η εγγραφή των μελών στους καταλόγους της ΝΔ απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες.

Ωστόσο, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται να ζητήσει την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών στην πρώτη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Το συνέδριο για την εκλογή προέδρου έχει αποφασιστεί να γίνει τον Μάρτιο του 2016. Δεν αποκλείεται, όμως, να διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή προέδρου θα γίνει από τη βάση σε περίπου ενάμιση μήνα.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι το πιθανότερο είναι να μη θέσει υποψηφιότητα, καθώς-όπως εξήγησε-διαφωνεί με τη διαδικασία.

«Προς το παρόν κλίνω στο "όχι" γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος» δήλωσε, υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

Ο ίδιος είπε ότι με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Τόνισε επιπλέον, ότι, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού, ενώ σημείωσε πως πλέον στο κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).

Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι, ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Όσο για την κριτική που δέχεται είπε ότι θα απαντήσει και σημείωσε: «Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι δεν έχει μιλήσει για αυτό το θέμα με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, προκειμένου ο πρώην υπουργός να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του χαρακτηρίζει απολύτως ορθή την επιλογή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

«Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία» ανέφερε μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος απάντησε: «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα».

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο κ. Βορίδης είπε ότι «είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει. Αν θα έχει υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα» πρόσθεσε.

Σταθερός στην πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο πρακτορείο 104,9 FM.

«Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα [...] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν συνιστά κόλλημα για την υποψηφιότητά του το γεγονός ότι δεν έχει βουλευτική ιδιότητα, σημείωσε: «Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η ΝΔ είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα».

Πηγη:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.