Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Σύνταξη 392 ευρώ για όλους και σύνδεση με το ΑΕΠ

Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας αναζητούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού για το 2016 – Αύξηση εργοδοτικών εισφορών – Δέσμευση μέρους της γενικής φορολογίας – Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις  
Τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού συστήματος επί...
μακρόν και τη διασφάλιση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του, χωρίς τη γνώριμη προσφυγή σε περικοπές συντάξεων, προσπαθεί να επιτύχει σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» η κυβέρνηση στη μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από την κυβέρνηση σχεδιάζεται η σύνδεση της λεγόμενης "εθνικής σύνταξης", που θα αρχίζει από τα 392 ευρώ για όλους, με ρήτρα ανάπτυξης, η οποία θα συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ, και έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θα ενταχθεί στο νέο ταμείο το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα δέσμευσης μέρους των εσόδων που θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις του 2016 (αεροδρόμια, ΟΛΠ κ.λπ.) για να κλείσει η "τρύπα" των 900 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών αναγκών το προσεχές έτος και, διά του τρόπου αυτού, να μείνουν ανέγγιχτες τουλάχιστον οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις. Για τον ίδιο σκοπό εξετάζεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (στα επίπεδα του 2012) και η μεταφορά ενός μέρους των φορολογικών εσόδων.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη διαπραγμάτευση της πρότασης συνεχίζουν να αναζητούν πόρους 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 2,3 δισ. μέχρι το τέλος του 2016. Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνική ασφάλισης.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.