Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ερχεται καυτός Σεπτέμβριος με αλλαγές στα εργασιακά και τα ειδικά μισθολόγια

Αλλαγές στην αγορά εργασίας, ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο, νέα αιτήματα για παρεμβάσεις στις συντάξεις και όλα αυτά εν όψει της νέας τραπεζικής κρίσης εντός της Ε.Ε. και της περιπέτειας του Brexit που βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της επεισόδια.
Αυτό είναι το σκηνικό στο οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε...
επίσημο επίπεδο το Μνημόνιο ΙΙΙ τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με αντάλλαγμα δόσεις των δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και -ίσως- την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.
Από πλευράς Ε.Ε. και ευρωπαϊκών κρατών, το θέμα έχει τεθεί ξεκάθαρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και μπορεί να μην έχουν άμεσο κοινωνικό χαρακτήρα αλλά αφορούν εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, όπως η αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών και ο διορισμός των μελών στο νέο εποπτικό συμβούλιο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων που εξελίσσονται αυτόν τον καιρό προκαλώντας νέες τριβές.
Μέχρι στιγμής η απόπειρα «αφελληνισμού» των εμπορικών τραπεζών -τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών- έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από τα στελέχη των τραπεζών, προβληματισμό από μερίδα της ΤτΕ και την οργή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, την οποία εξέφρασε με επιστολή του προς τους θεσμούς. Ανάλογη αναστάτωση αναμένεται και στο διορισμό των μελών της διοίκησης του υπερταμείου, όπου επίσης οι θεσμοί θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο, αν και μέχρι στιγμής όλοι κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα.
Το δεδομένο είναι ότι μετά το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ η αξιολόγηση δεν σταμάτησε ποτέ αλλά συνεχίζεται με όλο και περισσότερες απαιτήσεις από τους δανειστές. Σε ό,τι αφορά στο πακέτο του φθινοπώρου, που θα αρχίσει να συζητείται τον Σεπτέμβριο, όλοι αναγνωρίζουν ότι τα εργασιακά και ειδικά οι απαιτήσεις για αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η θεσμοθέτηση ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου είναι δύσκολα θέματα. Κανείς όμως δεν συζητά την αναβολή τους.
Παράλληλα θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ευαίσθητο θέμα των ειδικών μισθολογίων, που θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτά της κεντρικής διοίκησης. Για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους το επόμενο βήμα θα είναι ένα σχέδιο μόνιμης κινητικότητας που κάθε άλλο παρά επιθυμητό είναι από την πρώτη εφαρμογή του το 2013-2014.
Μαζί με αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.), κλάδου του ταμείου για τις προβληματικές ΔΕΚΟ, και βεβαίως ο Προϋπολογισμός να δείχνει ότι έχει δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Στο δεύτερο μισό του μήνα στην Αθήνα θα βρεθεί ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιερ Μοσκοβισί με στόχο να ενημερωθεί για την πρόοδο υλοποίησης των μέτρων, η οποία δεν τελείωσε ποτέ, και να θέσει ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση το θέμα της επιτάχυνσης.
Διχασμένο το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα, η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο είναι διχασμένο στο αν θα πρέπει να συνεχίσει τη συμμετοχή του και στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα πρέπει να προκαλέσει μια κρίση που θα του επιτρέψει να αποχωρήσει χωρίς να θιγεί το κύρος του.
Την ευκαιρία αυτή θα δώσει η επαναφορά της αμφισβήτησης των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και ειδικά τη λύση που δόθηκε για το θέμα των συντάξεων. Σε πρόσφατη ενημέρωσή του προς το Δ.Σ. του Ταμείου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος κ. Πόουλ Τόμσεν επανέφερε το θέμα θεωρώντας ότι θα πρέπει να ξανανοίξει ώστε το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του με αφορμή την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η έκθεση προφανώς θα πιστοποιεί ό,τι και οι προηγούμενες: Οτι δηλαδή χρειάζεται άμεση λύση για το ελληνικό χρέος, διαφορετικά το τρίτο πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο.
Με μια τέτοια έκθεση θα ξεκινήσει άλλος ένας κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των δανειστών κάθε άλλο παρά ωφέλιμος για τα συμφέροντα της Αθήνας.
Δυσμενές περιβάλλον
Ολα αυτά θα εξελίσσονται σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου η Μεγάλη Βρετανία έχει διχαστεί λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και η Κομισιόν πιέζει για να έχει σύντομα την αίτηση εξόδου ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το νέο καθεστώς με την Ε.Ε.
Την ίδια ώρα τα σύννεφα από τα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία, η ανάγκη δημιουργίας του ταμείου διάσωσης των τραπεζών και το προμήνυμα για ανάλογες καταστάσεις και στην Ισπανία κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διευκόλυνση των ελληνικών διαπραγματεύσεων που θα συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγη: www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.