Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ για 600.000 ιδιοκτήτες

Τέσσερις ομάδες ιδιοκτητών ακινήτων, που συνολικά υπερβαίνουν τις 600.000, θα δουν τα εκκαθαριστικά να είναι «φουσκωμένα» σε σχέση με πέρυσι, η πλειονότητα θα πληρώσει τα ίδια ποσά φόρου παρά τη μείωση των...
αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ μικρός αριθμός φορολογουμένων θα δει το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερο σε σχέση με το 2015.
Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ και, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για το 99,9% των ιδιοκτητών ακινήτων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων στο Taxisnet.
Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να «τσουρουφλίσουν» φέτος περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ πολλοί θα χάσουν και τις εκπτώσεις που «απολάμβαναν» μέχρι πέρυσι.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά διπλό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους. Επίσης, όσοι πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο φέτος θα τον καταβάλουν σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από τις εκκαθαρίσεις που γίνονται στον ΕΝΦΙΑ δείχνουν ότι τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου εκτάσεις γης που βρίσκονται σε νησιά, παραθαλάσσιες ή προνομιούχες περιοχές και έχουν σημαντική αντικειμενική αξία έχουν ανεβάσει τον συμπληρωματικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους.
Οι χαμένοι
Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος φέτος για:

1 Φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για πρώτη φορά περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από τον βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου.
Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% - 0,15%. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15%, οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και άλλαξαν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν. Με την προσθήκη και αυτών των ακινήτων η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα συνυπολογίζεται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυξάνεται περαιτέρω, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου η μείωση των αντικειμενικών αξιών επιφέρει και μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου
Λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου η μείωση των αντικειμενικών αξιών επιφέρει και μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου
Εντός σχεδίου
2 Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού. Η αύξηση κατά 23-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία, σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
3 Ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, αφού καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
4 Ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι εισπράττουν τόκους καταθέσεων.
Συγκεκριμένα χάνουν την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ.
Επίσης χωρίς τη φοροαπαλλαγή του 100% στον ΕΝΦΙΑ θα μείνουν φέτος τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εάν έχουν εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ποιοι θα πληρώσουν ίδιο ή λιγότερο φόρο

Λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν όσοι έχουν διαμερίσματα σε περιοχές όπου η μείωση της αντικειμενικής αξίας επιφέρει και μείωση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στα Βριλήσσια, όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.050 ευρώ στα 1.700 ευρώ, θα πληρώσει 25% λιγότερα, καθώς για κάθε τετραγωνικό μέτρο θα καταβάλλει 4,5 ευρώ αντί για έξι ευρώ. Στα 100 τετραγωνικά το όφελος φτάνει στα 150 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί σε Ιλιον, Καλλιθέα, Καματερό, Μοσχάτο, Νέα Ερυθραία κ.λπ.
Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσει η πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα επιφέρει και μείωση στον συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Σ
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται και όσοι έχουν πολύ φθηνά ή πολύ ακριβά ακίνητα, καθώς σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.500 ευρώ ή σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 600 ευρώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή.
Διορθώσεις λαθών
Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο έντυπο Ε9, που ενδεχομένως αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου, καταβάλλοντας μόνο το μισό πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία. Τα κυριότερα λάθη που οδηγούν στη βεβαίωση περισσότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί πραγματικά στον φορολογούμενο είναι τα εξής:
• Λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων, με αποτέλεσμα να χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ενα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
• Λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Οσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
• Λάθη στην επιφάνεια, στην ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας) και στον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
Πηγη:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.