Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Μόνο με e-πληρωμές θα «χτίζεται» αφορολόγητο

Μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές θα χτίζεται το αφορολόγητο ενώ σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και τα περίπτερα θα υποχρεωθούν έχουν συσκευές POS.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, οι αλλαγές που φέρνει το νέο...
νομοσχέδιο που αναμενέται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή έως τις 5 Αυγούστου, αφορούν και στο χτίσιμο του αφορολόγητου τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα,  και για το 2016 θα μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολόγητου μόνο αποδείξεις με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με e-banking. Οσοι έχουν κάνει αγορές με μετρητά η εφορία δεν θα τις λαμβάνει υπόψη. Με υπουργικές αποφάσεις όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα θα υποχρεωθούν σταδιακά να διαθέτουν συσκευές POS για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Για να έχουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.
Οσοι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν ποσό αποδείξεων διπλάσιο από το όριο που θα θεει το κράτος για το χτίσιμο του αφορολόγητου, στο υπουργείο οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να τους δοθεί έξτρα έκπτωση φόρου. Σε καμία περίπτωση όμως η έκπτωση δεν θα καλύπτει τον ΦΠΑ που καταβάλλει ο φορολογούμενος και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο για να μη ζητήσει απόδειξη και να γλιτώσει έξτρα δαπάνη 24%.
Οι φορολογούμενοι στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να δηλώσουν στο σύστημα taxisnet τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές για να μπορούν στη συνέχεια ν α περνούν οι συναλλαγές αυτές αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.
Από τη στιγμή που θα γίνει η συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η φοροδιαφυγή αυτομάτως μηδενίζεται, καθώς τα στοιχεία καταχωρίζονται στα συστήματα των τραπεζών. Η εφορία έχει τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασταυρώσει τα εισοδήματα που εμφανίζει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αν έχει κόψει απόδειξη για αυτά τα εισοδήματα ή όχι. Ειδικά για το 2016 θα προβλέπεται:
  • Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ: Αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματος.
  • Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 7,5% του εισοδήματος
  • Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και
  • Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.
Για το 2017 θα ισχύουν τα διπλάσια ποσοστά για κάθε κατηγορία δηλαδή:
  • Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ: Αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος.
  • Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος
  • Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 20% του εισοδήματος και
  • Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.