Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Οι νέοι φόροι που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2017

Επιβαρύνσεις σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, καφέ και τέλη κυκλοφορίας, μεταξύ των αυξήσεων φόρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. 

Νέοι φόροι 1, 55 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί την...
ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.
Οι φόροι έχουν ήδη ψηφιστεί και είτε θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2017 είτε πρόκειται για φόρους που θα αυξήσουν τα έσοδα τον επόμενο χρόνο, όπως η αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 24%, που εφαρμόζεται ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Οι φόροι αφορούν σε προϊόντα που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη δυσκολεύονται από τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ αναμένεται να αυξήσουν κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα.
Οι νέοι φόροι στοχεύουν στην υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο, αφού από το συμφωνηθέν 1,75% του ΑΕΠ στόχος είναι το 2% του ΑΕΠ.
Αναλυτικά οι νέοι φόροι που θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής:
Πετρέλαιο: Πρώτοι θα δουν να αυξάνεται το φόρο πετρελαίου οι αγρότες, αφού από σήμερα η τιμή ανά λίτρο ανεβαίνει κατά 65%. Από 0,20 ευρώ το λίτρο πωλείται πλέον 0,33 ευρώ το λεπτό.
Θέρμανσης: Σε 15 μέρες από τώρα, στις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα διατίθεται στα πρατήρια με τον ΕΦΚ αυξημένο κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές των καυσίμων θα φτάσουν να επιβαρύνονται με 0,06 -0,07 ευρώ το λίτρο.
Καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα αυξηθεί και ο ΕΦΚ στη βενζίνη, με την τιμή της να αυξάνεται κατά 0, 03 ευρώ το λίτρο, δηλαδή από τα 0,67 θα πάει στα 0,70 ευρώ το λίτρο.
Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, δηλαδή θα πάει στα 0,41 από τα 0,33 ευρώ το λίτρο.
Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, θα πάει από 0,33 στα 0,43 ευρώ.
Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο, με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο. Συνολικά υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Τέλη κυκλοφορίας 2017: Με στόχο να υπερβούν το 1 δισ. τα έσοδα σχεδιάζονται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα από τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν κατά 180 εκατ. ευρώ.
Τσιγάρα και προϊόντα καπνού: Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσουν οι ψηφισθέντες φόροι κατανάλωσης σε τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού.  Αυτό σημαίνει ότι, οι λιανικές τιμές θα αυξηθούν από 0, 50 μέχρι 1 ευρώ το πακέτο. Επίσης, από 1η Ιανουαρίου θα επιβληθεί φόρος και τα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 140 εκατ. ευρώ.
Καφές: Ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στον εισαγόμενο και τον εγχώριο καφέ, ανεβάζοντας την τιμή του κατά 10 – 20% στη λιανική τιμή όλων των ειδών καφέ. Η τιμή του καφέ έχει ήδη ανέβει από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, τόσο στη λιανική του πώληση, όσο και στα καταστήματα εστίασης. Τα έσοδα από την αύξηση του ΕΦΚ αναμένεται να ανέλθουν στα 60 εκατ. ευρώ.
ΦΠΑ: Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 24%, που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο, υπολογίζεται να προσθέσουν στα κρατικά έσοδα του 2017 περίπου 360 εκατ. ευρώ.
Σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα τεθεί σε ισχύ το νέο φορολογικό τέλος ύψους 5% στους μηνιαίους και διμηνιαίους λογαριασμούς τελών σταθερής τηλεφωνίας, που έχει ήδη περάσει στο 24% ΦΠΑ. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6% και τα κρατικά έσοδα θα ενισχυθούν κατά 50 εκατ. ευρώ.
Φορολογία εισοδήματος: Επιπλέον 360 εκατ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν στα κρατικά έσοδα από τις αναπροσαρμογές των συντελεστών φορολογίας στο εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις και τα ενοίκια.
Πηγη:www.antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.