Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο

Την τελευταία στιγμή διευθετήθηκε ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ. Το ποσοστό θα περάσει εκτός απροόπτου στην Deutsche Telekom αποτιμάται σήμερα στο... ΧΑ στα 190 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η  Deutsche Telekom διαθέτει δικαίωμα πρώτης προτίμησης για οποιοδήποτε ποσοστό της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας διατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Σάββατο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο τροποποίησης της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom που υπεγράφη στις 14/5/2008 και παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει ως εκπρόσωπος του Δημοσίου την τροποποιητική σύμβαση.
Η σύμβαση δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αλλά θεωρείται σίγουρο πως η τροποποίηση αφορά τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
Σήμερα το 40% του οργανισμού ελέγχεται από την Deutsche Telekom, το 6% άμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο και το 4% έμμεσα από το Δημόσιο μέσω του ΙΚΑ. Το υπόλοιπο 50% βρίσκεται στα χέρια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Το 10% που κατέχει άμεσα και έμμεσα το κράτος στον ΟΤΕ του επιτρέπει να δαθέτει 5 μέλη στο ΔΣ αλλά και δικαιώματα βέτο σε θέματα εταιρικών μετασχηματισμών όπως εξαγορές και συγχωνεύσεις, σε θέματα εθνικής ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ακόμη και σε θέματα μεταφοράς της έδρας.
Με τη νέα συμφωνία μετόχων και τη μεταβίβαση του 5% η άμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου θα περιοριστεί στο 1% διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα εκπροσώπησης των μετοχών του ΙΚΑ.
Θα επέλθουν προφανώς αλλαγές στον αριθμό των μελών που θα διορίζει το Δημόσιο στο ΔΣ του ΟΤΕ αλλά και στα δικαιώματα βέτο που είχε μέχρι σήμερα.
Πηγη:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.