Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Οι Ευρωπαίοι ζητούν κούρεμα συντάξεων αν δεν πιαστούν οι στόχοι του 2016 λόγω του μποναμά Τσίπρα

Οι σκληροί του Eurogroup εγείρουν νέες απαιτήσεις - Η γραμμή Σόιμπλε για υποχρεωτικό αυτόματο κόφτη στις συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016.
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα... χρειαστεί νέα τηλεδάσκεψη του EuroWorking Group  ή νέα συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup γα να διευθετηθεί το ζήτημα των έκτακτων παροχών που αποφάσισε η Αθήνα, οι δανειστές πιέζουν και απαιτούν από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016 τότε αυτομάτως θα μπει κόφτης στις συντάξεις!

Οι πληροφορίες λένε ότι ένας σκληρός κύκλος υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν να υπάρχει ρητή και σαφής αναφορά μέσα στην επιστολή που ανέμεναν να συντάξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι αν δεν επιτευχθούν οι συμφωημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ισοδύναμα μέτρα.

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν να προσδιοριστεί από τώρα -και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό- ότι θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις αν τον Απρίλιο προκύψει απόκλιση από τους αναμενόμενους δημοσιονομικούς δείκτες. Με τη λογική των... αντιποίνων, αφού έχουν ευθέως δηλώσει ότι θεωρούν μονομερείς τις παροχές στους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, οι σκληροί του Eurogroup απαιτούν μειώσεις σε συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, θεωρώντας ότι οι αποκλίσεις δημιουργήθηκαν από τον μη προγραμματισμένο «μποναμά».

Κυβερνητικές πηγές λένε πάντως ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή του Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
«Σιωπηρή» έγκριση για το χρέος θέλει  τώρα η κυβέρνηση
Να δεχτούν σιωπηρά τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου ότι "δεν θα το ξανακάνει" και να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος, χωρίς να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group και -το κυριότερο- χωρίς να απαντήσουν ή να διαρρεύσουν το περιεχόμενο της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ώστε δια της σιωπής τους να τεκμαίρεται πως οι δανειστές την αποδέχθηκαν, θέλει η κυβέρνηση να κλείσει πλέον την διαμάχη που ξέσπασε για τις μονομερείς παροχές Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδός που φαίνεται τώρα πως επιλέγεται –και αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις ή διαφορές με το Βερολίνο ή και άλλους εμπλεκομένους- είναι η «σιωπηρή διαδικασία» αποδοχής (silent procedure) επί της επιστολής που θα αποστείλει ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και η οποία εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις στα όργανα της ΕΕ.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.