Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ο ρεαλισμός κόντρα στο ψέμα, βασική πολιτική γραμμή της ΝΔ

Δύο μέτωπα. Το ένα εντός Βουλής. Το άλλο εκτός αυτής. Μία κοινή στόχευση. Η αποδόμηση της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου τόσο στο πρωταγωνιστικό σκηνικό της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της χώρας, όσο και...
στην κατά τους γαλάζιους κόκκινη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον λαϊκισμό και την αλήθεια.
Η επιλογή της σκληρής στάσης έναντι του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δομεί το στρατηγικό λόγο του κόμματος. Κι αν για την κρίσιμη ατζέντα της αξιολόγησης, η οδός Πειραιώς στρέφεται καθημερινά, με τόνους οξείς, κατά του οικοσυστήματος της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου και αναδεικνύει τη διόγκωση του λογαριασμού που θα πέσει στις πλάτες των πολιτών, συνδέοντας το ευθέως με την κυβερνητική αβελτηρία, η επαναφορά στο προσκήνιο του αφηγήματος για την επικράτηση του "ρεαλισμού έναντι του ψέματος" θέτει επί τάπητος το μείζον πολιτικό διακύβευμα, επάνω στο οποίο πατάει με ένταση η αξιωματική αντιπολίτευση. Από κοντά, δε, έρχεται συνεχώς ως κατακλείδα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και πρόωρες εκλογές. Μία ανάγκη που αποσυνδέεται πλέον πλήρως από την περπατησιά των συζητήσεων με τους δανειστές και τοποθετείται στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής ενός άλλου μείγματος που θα φέρει τη χώρα μακριά από τα μονοπάτια της παρατεταμένης κρίσης.
Η παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη "Λεξικό Χωρίς Γραβάτα", αποτέλεσε για τον ίδιο μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανατοποθετήσει με ένταση το χάσμα που φέρνει από τη μία πλευρά τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και από την άλλη το λαϊκισμό. "Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επιλέξαμε εδώ και ένα χρόνο να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "Συμφωνία Αλήθειας”. Το πράξαμε ακριβώς επειδή θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό…Η απάντηση δε μπορεί να είναι να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε τη διπλή γλώσσα προς όφελός μας. Από ένα σημείο και πέρα, η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο – που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο, που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είχε προηγηθεί, στον απόηχο της παρέμβασης του κεντρικού διαπραγματευτή της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ανάδειξη της κατά τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, διγλωσσίας εντός της συγκυβέρνησης. Οι γαλάζιοι βλέπουν "υποχωρήσεις, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα" να δομούν το τρίπτυχο της μαξιμινής αποτυχίας, την ώρα που μιλούν ευθέως για άδειασμα βασικών γραμμών της Ηρώδου Αττικού από τον κ. Τσακαλώτο. Τρία είναι τα κύρια συμπεράσματα της οδού Πειραιώς, μετά την εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής:
- Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας.
- Ο κ. Τσακαλώτος άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που, από τις 20 Φεβρουαρίου, έκαναν λόγο για διάσταση πρωθυπουργού - υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν ξέρω που θα κάτσει η διαπραγμάτευση".
- Η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου φέρνουν, για μια ακόμη φορά, τη σφραγίδα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.