Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Με όρους ΔΝΤ για φόρους, συντάξεις, υπερταμείο η διαπραγμάτευση

"Εφόσον υπάρξει διάθεση για πραγματική πρόοδο οι Θεσμοί θα παραμείνουν όσο χρειασθεί..." μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα, υποστήριξε αργά χθες βράδυ κοινοτικός παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε για ένα πρώτο σχόλιο το Capital.gr, για την...
πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μέχρι τη σύγκληση του EWG είναι "ο χρήσιμος χρόνος", αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα "διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος". 
Και χθες αυτή η πρόοδος έλειπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ειδικά στο κομμάτι των εκκρεμοτήτων που αφορούν στον μηχανισμό των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά του Υπερ-Ταμείου το οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι παντελώς ανέτοιμο για λειτουργία. 
Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε να επιστρέψει με έτοιμες προς υλοποίηση προτάσεις και ο φάκελος χαρακτηρίσθηκε απολύτως ανέτοιμος για οποιαδήποτε συζήτηση. 
Το μεγάλο μέτωπο όμως κατά πως φαίνεται αναδύεται και πάλι στο μέτωπο των μέτρων για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. 
Εκεί το ΔΝΤ έχει θέσει στο τραπέζι ως μη διαπραγματεύσιμη την απαίτηση για ισόποση επιβάρυνση 1% φόρους και 1% συντάξεις. 
Αντίθετα η κυβέρνηση προωθεί ένα σχήμα το οποίο καλύπτει το 1% με τη μείωση του αφορολόγητου και αφήνει το υπόλοιπο ποσό των μέτρων που θα χρειασθούν το οποίο υπολογίζει σε 0,4% - 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση αυτή συνοδεύεται με τη συγκρότηση ενός μηχανισμού πρόγνωσης του πραγματικού ελλείμματος για την επίτευξη του στόχου 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος με τον οποίο θα προσδιορίζονται έγκαιρα αλλά όχι προκαταβολικά τα μέτρα που θα επιβαρύνουν τις συντάξεις και τα οποία κατά την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι λιγότερα για τις συντάξεις, ενώ για το ΔΝΤ θα πρέπει να υλοποιούνται προκαταβολικά και αναλογικά με μεγαλύτερος βάρος στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. 
Είναι σαφές πάντως ότι τουλάχιστον σ’ αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ κρατάει την "μπακέτα" του ρυθμού αλλά και της προτεραιότητας με την οποία τα θέματα θα μπαίνουν στην ατζέντα για συζήτηση. 
Κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος ρωτήθηκε αργά χθες βράδυ υποστήριξε ότι προς το παρόν το ΔΝΤ δεν έχει θέσει θέμα επιπλέον κεφαλαιακής κάλυψης για τις τράπεζες. 
Παρ’ όλα αυτά πηγές του Capital.gr στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το θέμα είναι στην ατζέντα της κας Βελκουλέσκου και κάποια στιγμή θα μπει προς συζήτηση.  
Όσον αφορά πάντως τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων τα οποία συνδέονται ευθέως με το θέμα του χρέους χθες ήταν πρώτα στην ατζέντα και το κλίμα της συζήτησης ήταν έντονο καθώς οι "Θεσμοί" διαπίστωσαν τεράστιες εκκρεμότητες στο διορισμό του Δ.Σ. αλλά και την προετοιμασία των ΔΕΚΟ που θα πρέπει να δρομολογήσουν διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Όπως αναφέρθηκε ακόμη δεν υπάρχει έδρα, Δ.Σ. και κανονισμός λειτουργίας, ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία όσον αφορά την περιουσία και τις τέσσερις εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣΠ) που θα είναι στην ευθύνη του.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.