Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΡΑΕ για ΕΛΤΑ-ΔΕΗ: Η απόδοση έκπτωσης συνέπειας η ελάχιστη πράξη διόρθωσης

Τεράστιες διαστάσεις έχει προσλάβει το θέμα με την παρακράτηση των ποσών που πλήρωναν στα ΕΛΤΑ καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών τους στη ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση ενώ όπως...
είπε η απόδοση της έκπτωσης συνέπειας 15% είναι θα είναι η ελάχιστη πράξη διόρθωσης. Την ίδια ώρα ο Συνήγορος Καταναλωτή επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση από τα ΕΛΤΑ.
Η ΡΑΕ έχει δώσει δεκαήμερη προθεσμία τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να ενημερώσουν σχετικά με το θέμα ενώ στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης αρχής θα μπει και η εμπορική πολιτκή των εταρειών.
Η ΡΑΕ σήμερα αναμένεται να ζητήσει την άμεση επίλυση του θέματτος από τη διοίκηση της ΔΕΗ, παρεμβαίνοντας για την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Ο κ. Μπουλαξής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το πρόβλημα που έχει προκύψει σε χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ, εξήγησε ότι έχει αποσταλεί αίτημα σε όλους τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ζητώντας να μάθει τις ακριβείς διαστάσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου μέσα σε διάστημα δέκα ημερών.
Η ΡΑΕ θα επιβάλλει λύση
Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τόνισε ότι ρόλος της ΡΑΕ είναι να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να επιβληθεί η λύση του.
Αναφορικά με το ζήτημα της απώλειας της έκπτωσης συνέπειας της τάξης του 15%, από τους καταναλωτές των οποίων οι λογαριασμοί δεν αποπληρώθηκαν, παρά το ότι πληρώθηκαν από τους ίδιους, είπε ότι «θα συνεδριάσει η ΡΑΕ και θεωρώ ότι η απόδοση της έκπτωσης συνέπειας θα είναι η ελάχιστη πράξη διόρθωσης».
Καμία απάντηση από τα ΕΛΤΑ
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Συνήγορος Καταναλωτή που δέχτηκε σωρεία καταγγελιών για ανεξόφλητους λογαριασμούς αλλά και λογαριασμούς που ενώ είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα δεν δόθηκε από τη ΔΕΗ η έκπτωση συνέπειας. Ο ΣτΚ με επιστολή του στη ΔΕΗ έχει ζητήσει να προβεί σε αναστολή των μέτρων αξίωσης των σχετικών οφειλών, κατόπιν ειδικής ενημέρωσης από την εταιρεία “ΕΛΤΑ Α.Ε.” ή από τους καταναλωτές για τις περιπτώσεις καθυστέρησης εκ μέρουςτης στην απόδοση των ποσών που εισέπραξε για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Επίσης ζητά να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη απρόσκοπτη χορήγηση των εκπτώσεων συνέπειας επί  εμπρόθεσμηςεξόφλησης (15%), εφόσον διαπιστώνεται ότι οι τυχόν καθυστερήσεις έγιναν χωρίς υπαιτιότητα των καταναλωτών, προβαίνοντας σε σχετικές ανακοινώσεις προς τους καταναλωτές, ιδίως ως προς τουςπροτεινόμενους τρόπους εξόφλησης των λογαριασμών.
Από τα ΕΛΤΑ ζητά εξηγήσεις για τους λόγους μη έγκαιρης απόδοσης των ποσών που έχουν καταβληθεί, καθώς και την άμεση αποπληρωμή τους.
Οπως ανέφερε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας στον 9.84 «δεν έχουμε λάβει ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη απάντηση απο τα ΕΛΤΑ. Απο την ΔΕΗ δεν έχουμε ενημέρωση ότι κατεβλήθησαν τα χρήματα».

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.