Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Πρόταση δημιουργίας νέου φορέα για πυρκαγιές

Τη δημιουργία ενός νέου επιτελικού φορέα ειδικά για τις δασικές πυρκαγιές, που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκομένους και ενός ενιαίου σώματος δασοφυλάκων προτείνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών στην Ελλάδα, που...
συστήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Το πόρισμα της Επιτροπής, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εντοπίζει την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή των πυρκαγιών, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου της δασικής υπηρεσίας που «αποξενώθηκε» από τη δασοπυρόσβεση.
Το πόρισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον επικεφαλής της, καθηγητή Johann Georg Goldammer. «Το πόρισμα είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ εντατικού διαλόγου που διήρκεσε τέσσερις μήνες και στον οποίο συμμετείχαν Ελληνες επιστήμονες, ειδικοί, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες όλων των κλάδων. Συμμετείχαν επίσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης και πραγματοποιήθηκε ένα στρογγυλό τραπέζι, σε εθνικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο του 2018, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες», ανέφερε.
Στο πόρισμα η επιτροπή επισημαίνει ότι «τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα» της δασοπυρόσβεσης. «Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς που πρέπει να συντονιστούν σε ένα κοινό πλαίσιο. Για την καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς που ανήκουν σε 6 υπουργεία προκειμένου να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες», αναφέρεται. Εκτός από την έλλειψη ενιαίου εθνικού σχεδίου δασοπροστασίας, η Επιτροπή επισημαίνει την έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης στα αντιπυρικά σχέδια, καθώς και τη διάσπαση του σχεδιασμού «σε απομονωμένες και ασύνδετες δράσεις είτε πρόληψης είτε καταστολής, δημιουργώντας συντεχνιακά και υπηρεσιακά σιλό».
Η Επιτροπή καταλήγει ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση, με σειρά τροποποιήσεων στη νομοθεσία και στην αντιμετώπιση του επιστημονικού κενού και της έλλειψης συντονισμού. Το αντικείμενο αυτό προτείνεται να αναλάβει ένας νέος συμβουλευτικός οργανισμός (Οργανισμός Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου-ΟΔΙΠΥ), ο οποίος θα εξασφαλίσει την απαραίτητη διεπιστημονική προσέγγιση. Ο οργανισμός θα λειτουργεί συνεργατικά με άλλους αρμόδιους φορείς, έχοντας ρόλο συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης πυρκαγιών και την αποστολή να σχεδιάζει και «να δίνει ρυθμό» στο επιχειρησιακό έργο της διαχείρισης πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Επιτροπή ζητεί την ουσιαστική αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίες, με την επανένταξη των περιφερειακών διευθύνσεων δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος (από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σήμερα). Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ίδρυση του Δασικού Σώματος (ΔΑΣΩ), ενός σώματος δασοφυλάκων που θα προστατεύει τα δάση από τις παράνομες δραστηριότητες.
Συνεργασία, επιμόρφωση
Για την Πυροσβεστική, η Επιτροπή ζητεί να βελτιωθεί η συνεργασία της με τους άλλους φορείς, αλλά και η εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών που ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση. Συμπεραίνει δε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα επίγεια μέσα δασοπυρόσβεσης, καθώς τα εναέρια είναι ασύμφορα. Τέλος, προτείνει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων όπου οι δήμοι θα καταγράψουν όλα τα μέσα δασοπυρόσβεσης και το προσωπικό που διαθέτουν.
Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.