Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Με 151 η κυβέρνηση - Οι 6 "προσχώρησαν" στην κυβερνητική πλειοψηφία

Επιστολές με τις οποίες επί της ουσίας "προσχωρούν" στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: Ελ.  Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις, Σπ. Δανέλλης, και Κ. Παπακώστα. Μεταξύ των "έξι" είναι οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Και από αυτούς τους τέσσερις οι δύο...
(Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος) τυπικά παραμένουν ακόμα μέλη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. 
Η ψήφος στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ των τεσσάρων απογυμνώνει πλέον το κόμμα του Πάνου Καμμένου ο οποίος βλέπει τον πάλαι ποτέ συγκυβερνήτη να του "κλέβει" σχεδόν ολόκληρη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Επί της ουσίας η κίνηση των έξι ερμηνεύτηκε ως επίδειξη πυγμής από τον Αλέξη Τσίπρα στον μέχρι πρότινος "αναντικατάστατο" Πάνο Καμμένο ο οποίος πλέον απομένει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Με την "προσχώρηση" των έξι το μπαλάκι πηγαίνει στους ΑΝΕΛ καθώς η διαγραφή των δύο δανεικών βουλευτών (Ζουράρις, Παπαχριστόπουλος), θεωρείται πλέον μονόδρομος για τον κ. Καμμένο. Την ίδια στιγμή η ετερογένεια των έξι αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της κοινοβουλευτικής συνοχής της πλειοψηφίας ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει και αντιρρήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα οι αναφορές Παπακώστα περί του ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς – δεξιάς δεν αναμένεται να γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από πλευράς ορισμένων του ΣΥΡΙΖΑ παρότι η φόρμουλα αυτή φαίνεται να λύνει τα χέρια του Τσίπρα για τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά η ευθεία πρόκληση προς την πλευρά του Καμμένου θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο ίδιος έχει ήδη στείλει προειδοποιητικές βολές στοχεύοντας κατ’ αρχήν πρόσωπα όπως ο Ν. Κοτζιάς και εκτοξεύοντας απειλές όπως η "Κυβέρνηση δεν θα προλάβει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου". 
Οι πανομοιότυπες επιστολές αναφέρουν πως οι "έξι" επιθυμούν να προσμετράται στη συμπολίτευση η ψήφος τους όταν δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Η επιστολή Παπακώστα είναι η μεγαλύτερη και σε αυτή κάνει επίκληση στις αξίες που πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέγοντας πως "οφείλουμε να υπηρετήσουμε τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές ετικέτες Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς".
Έτσι, ενώ δεν εντάσσονται τυπικά στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές δίνουν το πολυπόθητο "151" στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τις ψηφοφορίες στη Βουλή και επιτρέπουν να συνεχιστεί το νομοθετικό έργο.
Τις επιστολές ανάγνωσε στην έναρξη της Ολομέλειας ο Τάσος Κουράκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν θα υπάρξει προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ των "έξι" απάντησε "κοντός ψαλμός".
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την προσχώρηση των "έξι" στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης με συνέντευξή του.
Αμέσως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι "κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης-κουρελού".
Οι επιστολές των "έξι"
 Danelis
Papaxristopoulos
Papakwsta1
Papalwsta2

Kountoura
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.