Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Άρση των μέτρων: Από 1ης Ιουνίου ανοίγουν εστιατόρια-καφέ, από 18 Μαΐου η μετακίνηση στην επαρχία

Στις 11 Μαΐου επαναλειτουργούν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ - Την 1η  Ιουνίου θα επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά - Το πλαίσιο για την επιστροφή στην κανονικότητα ανακοινώνει στις 18.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Την πορεία προς την άρση των μέτρων θα εξειδικεύσουν έξι υφυπουργοί.
Τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να ανακοινωθούν το...
απόγευμα, μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετσι, από τις 18 Μαϊου θα επιτραπεί η μετακίνηση προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά, πράγμα που αναμένεται να γίνει μετά την 1η Ιουνίου. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πάρουν τη σκυτάλη και θα ανεβάσουν ρολά την 1η Ιουνίου. Νωρίτερα, από τις 11 Μαϊου θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ με στόχο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών που πληρώνουν εκεί διάφορους λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους από τη μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη θα επιτραπεί νωρίτερα από τις 18 Μαϊου.

Το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ανακοινώσει στις 18:00 σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.


Στη συνέχεια το σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Περνάμε σε μια επόμενη φάση, επανερχόμαστε σταδιακά σε μια κανονικότητα «υγειονομική» αλλά η κρίση με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει, αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πλέον θα δοκιμαστεί η ατομική ευθύνη, όχι με τρόπο κατασταλτικό, αλλά ατομικής συμμόρφωσης και θα καλέσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» των μέτρων, όπως συνέβη στη φάση «μένουμε σπίτι».


Το σχέδιο για την βήμα-βήμα επιστροφή στη φυσιολογική καθημερινότητα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ξεκινήσει την εξειδίκευση των μέτρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα με την άρση των περιορισμών, τι θα επιτρέπεται πλέον και τι όχι. Εις ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, ο κ. Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ότι όπου υπάρχει παραβίαση υγειονομικών όρων ή κρούσμα, σε 1η φάση θα λαμβάνεται απόφαση για επιλεκτικό -και όχι οριζόντιο- lockdown.

Παρότρυνση για επιστροφή των συνταξιούχων στα χωριά τους από τις 18 Μαΐου

Αναμένεται να ανακοινωθεί ότι για 15 ημέρες ακόμη δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός της περιφέρειας που διαμένουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα απευθύνουν ισχυρή παρότρυνση σε ηλικιωμένους να μεταβούν στα χωριά τους, κίνηση που -εφ' όσον το σχέδιο υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό- θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Μαΐου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού» αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα εξηγήσει τι θα πρέπει να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα για να λειτουργήσουν.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία


Για τα σχολεία και τις προβλέψεις σχετικά με τον αθλητισμό αναμένεται ξεχωριστή παρουσίαση αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ξανανοίξουν στις 11 Μαΐου μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' Λυκείου. Σύμφωνα με όσα συζητούνται, οι άλλες δύο τάξεις των Λυκείων και οι μαθήτριες με τους μαθητές των Γυμνασίων θα γυρίσουν στα θρανία τους μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου. Για τα Δημοτικά, η σκέψη είναι να επαναλειτουργήσουν κανονικά από την 1η Ιουνίου και πιθανώς με το εξής σχήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών: Μαθήματα δύο ημέρες την εβδομάδα για τα ελληνόπουλα της Α', Β', Γ' Δημοτικού και τρεις ημέρες την εβδομάδα για τα μεγαλύτερα παιδιά της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού.

«Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποια καταστήματα και επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν από τα μέσα Μαΐου

«Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

«Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο» είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εθνική επαγρύπνηση» για τον κορωνοϊό

Ο υφυπουργίος Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα εξηγήσει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξανανοίγει και για άλλα περιστατικά και το υγειονομικό σύστημα επανέρχεται σταδιακά σε μια κανονικότητα, όμως θα διευκρινίσει πως το ΕΣΥ και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί οτιδήποτε ξανά με τον κορωνοϊό Covid-19 ή κάτι άλλο στο μέλλον.

Τον Ιούνιο ξανανοίγουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας. Στη συνέχεια -και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών, αεροπορικών μετακινήσεων- αναμένεται να δοθεί άδεια ώστε να ανοίξουν και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Η χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την Δευτέρα προχώρησε στην ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνηση των πολιτών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκέπτονται πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Το υποχρεωτικό μέτρο της χρήσης μάσκας θα τηρείται σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους.

Περιορισμοί για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υφυπουργοί θα ζητήσουν από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να δώσουν μεγάλη προσοχή στο τριημέρο της Πρωτομαγιάς, που προηγείται της άρσης των μέτρων, ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση.

Για την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, «άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα για εκδρομές και όλα όσα συνηθίζαμε τόσα χρόνια. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις πέρα από αυτές που προβλέπονται και τα μέτρα είναι για να τηρούνται από τους πολίτες και να επιτηρούνται από το Κράτος. Επίσης, συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας» προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς -με τήρηση κανόνων και αποστάσεων- μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.