Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Φαντάζεστε στην Ελλάδα να είχαμε 150 νεκρούς κάθε μέρα;

Σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν ανακοινώνονταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα, σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας
Τις εφιαλτικές προβλέψεις για τα θύματα του κορονοϊού αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα, έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας κατά την...
ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εξέλιξη της νόσου, ο κ. Τσιόδρας, αφού ανακοίνωσε τους 7 νέους νεκρούς μέσα σε μια μέρα καθώς και τα νέα κρούσματα στη χώρα μας από τον ιό, επανέλαβε αρχικά ότι βάσει μαθηματικών μοντέλων στο 50% των περιπτώσεων, η μετάδοση του ιού έγινε από ασυμπτωματικούς.
«Αυτά είναι μαθηματικές εκτιμήσεις, οι οποίες προκύπτουν εν πολλοίς και από τη δουλειά των συναδέλφων στο Imperial College και λένε ότι για κάθε συμπτωματικό, υπάρχει ένας ασυμπτωματικός που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.Είναι μια μικρή επιστημονική λεπτομέρεια, η οποία είναι διαφορετική. Ότι εγώ το έχω και μπορώ να το δώσω σε άλλους δύο» είπε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «οι ασυμπτωματικοί φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικοί όσο οι συμπτωματικοί».
Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, τόνισε ότι απαιτείται τεράστια προσοχή: «Να τηρηθεί το μήνυμα αυτό που είπα και που επαναλαμβάνω πολλές φορές. Θεωρητικά όλοι μας είναι δυνατόν να έχουμε τη νόσο. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ότι έχουμε τη νόσο, γιατί έχουμε πει ότι οι περισσότεροι θα το περάσουν ελαφρά. Αλλά θα υπάρξουν και μερικοί νέοι που θα το περάσουν σοβαρά, δεν υπάρχει ανοσία. Αλλά μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο. Και μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα».
«Φανταστείτε να ανακοινώναμε 150 νεκρούς τη μέρα»
Οπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν ανακοινώνονταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα. «49 είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό. Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό. Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να τον έχω, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα».
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.