Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ετοιμάζουν νέο "μονομερές" προσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Άλλο ένα προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού ερήμην των θεσμών έχει σχεδόν  έτοιμο το Υπ. Εργασίας.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως στην οδό Σταδίου 29 έχουν επεξεργαστεί ένα...
συνολικό εναλλακτικό προσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης σε σχέση με εκείνο που είχε δημοσιοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου, το οποίο στο " δια ταύτα"  δεν είχε γίνει αποδεκτό από τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, κατά την τελευταία επίσκεψη τους στην Αθήνα (1-5 Φεβρουαρίου).
Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ανέφερε όμως πως σύμφωνα με την άποψή του βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές, θα υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι ενδεχομένως μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη και για τις πολλαπλές συντάξεις. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος προσέθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις με το ΔΝΤ όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το β’ ασφαλιστικό προσχέδιο, το οποίο έχει λάβει υπόψιν και τη λίστα των απαιτήσεων που άφησαν πίσω τους οι θεσμοί,  θα παρουσιαστεί σε επαφή που θα έχουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σήμερα. Η επαφή αυτή στόχο θα έχει να "στρωθεί" το έδαφος για τη συνάντηση μεταξύ του ίδιου του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών η οποία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος.
Το β΄ προσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει σειρά αλλαγών που έχει επεξεργαστεί το Υπ. Εργασίας σε όλο το φάσμα του α΄ προσχεδίου, πολλές από τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει (πχ εκπτώσεις στην ασφαλιστική εισφορά 20%, αυτοτέλεια ΟΓΑ) και για τις οποίες κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές αυτές προβλέπουν:
- Σειρά εκπτώσεων έως και 50% στην ασφαλιστική εισφορά του 20% επί του εισοδήματος των αγροτών, των επιστημόνων και πιθανών και των νέων επαγγελματιών για μία περίοδο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα 5 χρόνια. Το α΄ ασφαλιστικό προσχέδιο προέβλεπε σταδιακή μετάβαση στο 20% μόνο για τους αγρότες (14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019) και άμεση μετάβαση στο 20% για τους  επιστήμονες και τους επαγγελματίες.
- Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ μέχρι το 2021.
Το α΄ προσχέδιο προέβλεπε ένταξη όλων ταμείων κύριας ασφάλισης στο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Διάσπαση της εθνικής σύνταξης σε τουλάχιστον 2 τύπους.
Μία εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και μία κατώτερη "εθνική σύνταξη" γύρω στα 280-290 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης. Και οι δύο εθνικές συντάξεις θα δίδονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.  Το α΄προσχέδιο προέβλεπε εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν σε εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης με εισοδηματικά κριτήρια.
- Πλαφόν 2000 ευρώ στο σύνολο των σημερινών αποδοχών από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) και 2300 στις αποδοχές από δύο συντάξεις και πάνω. Ειδικά  ΔΝΤ ζητά άμεσες περικοπές σε όλες τις σημερινές κύριες  συντάξεις έως και 15%.
- Αύξηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%.
- Μέτρα ενίσχυσης των εσόδων των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής (πχ μείωση προστίμου αλλά  υποχρεωτική ασφάλιση αδήλωτων εργαζομένων)  και τις ιδιωτικοποιήσεις (πχ το 10% από τις εισπράξεις να πηγαίνουν στα Ταμεία). Οι θεσμοί διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις για την απόδοση τέτοιων μέτρων.
- Μειώσεις έως 15% σε επικουρικές συντάξεις, 40% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου και 20% στα εφάπαξ.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.