Κυριακή 17 Απριλίου 2016

4,4 μονάδες μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 4,4 μονάδες "δείχνει" νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του "Βήματος της Κυριακής", με την πλειονότητα των ερωτηθέντων (70%) να κρίνει αρνητικά τη διαπραγμάτευση. Επίσης, περίπου 4 στους 10 να πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα... πρέπει να έρθει σε ρήξη εάν οι δανειστές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές, 3 στους 10 πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα και το 26% πως η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί, έστω κι αν πιεστεί η οικονομία.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 46,3% πιστεύει πως αν τα μέτρα που απαιτούνται είναι σκληρά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα περάσει το συντομότερο από τη Βουλή για να κλείσει η αξιολόγηση ενώ το 34,3% πιστεύει πως θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 18,4% (με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, 27%), η ΝΔ στο 21,4% (με αναγωγή, 31,4%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο 6% (με αναγωγή 8,7%), η Χρυσή Αυγή στο 5,4% (με αναγωγή, στο 8%), το ΚΚΕ στο 4,9%, (με αναγωγή στο 7,2%), η Ένωση Κεντρώων στι 2,6% (με αναγωγή, 3,8%), οι ΑΝΕΛ στο 2,5% (με αναγωγή στο 3,7%) και το Ποτάμι στο 1,8% (με αναγωγή στο 2,7%).

Δημοφιλία

Όσον αφορά τη δημοφιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το δημοσίευμα σημειώνει πως σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, έχει πέσει πέντε μονάδες από τον Ιανουάριο, βρίσκεται στο 29,7% από 34,8%. Το παράδοξο είναι ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε τρεις μονάδες, από 33,2% τον Ιανουάριο τώρα βρίσκεται στο 30%.

Αποσυσπείρωση
Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σήμερα δέκα μονάδες κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου του 2015. Ωστόσο την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την καρπώνεται κάποιο άλλο κόμμα. Η στάση αυτή των πολιτών δεν υποκρύπτει ένα σοκ συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, αλλά συντίθεται από την αντίδραση στις προσδοκίες του "προεκλογικού" ΣΥΡΙΖΑ και, εν μέρει, από την αποδαιμονοποίηση της ρήξης, την οποία επιτείνει τόσο η αδράνεια της ΕΕ στο προσφυγικό όσο και η προοπτική ενός Brexit τον προσεχή Ιούνιο.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η θετική απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη υποχώρησε από 72,9% πέρυσι στο 60,3%. Η πορεία της χώρας για την επόμενη πενταετία διχάζει τους πολίτες: παραμονή στη ζώνη του ευρώ με τήρηση του Μνημονίου δηλώνει ότι επιθυμεί το 49,5%, αλλά το 44,5% βλέπει προοπτική και εκτός ευρώ, με τη βεβαιότητα όμως ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (σε ποσοστό άνω του 70%).
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.