Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Στην κόψη του ξυραφιού ξανά η Ελλάδα - Ολα τα σενάρια για την αξιολόγηση - Οι δανειστές ζητούν συνολικά μέτρα 9 δισ.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται ξανά οι διαπραγματεύσεις καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ της διαφορετικής προσέγγισης που έχουν για το οικονομικό πρόβλημα το ΔΝΤ και οι Βρυξέλλες με το...
Βερολίνο. Ετσι αναζητείται φόρμουλα για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη για πρόσθετα μέτρα έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ή ακόμη και περισσότερα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Κλειδί θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση την προσεχή Πέμπτη από την Eurostat των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας (σ.σ. έλλειμμα 2015). Από αυτό θα φανεί το εάν και τι είδους μέτρα χρειάζονται ως «έκτακτη ανάγκη».
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως πλέον οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να ψηφίσει και προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,4 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά την Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε «ρεαλιστικά μέτρα» από την ελληνική κυβέρνηση, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί μίλησε για «αξιόπιστα μέτρα». Η κ. Λαγκάρντ αν και προανήγγειλε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα δήλωσε ξεκάθαρα ότι υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη ως προς την βιωσιμότητα και σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, προσγειώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι όλα μπορούν να τελειώσουν μέχρι το Πάσχα.
Σύμφωνα με τη WSJ και το πρακτορείο MNI, η λύση αυτή για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, συζητήθηκε στο περιβόητο Washington Club και όπως αναφέρουν οι πηγές που αποκάλυψαν το σχέδιο, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν τώρα.
Η πιο "light" εκδοχή είναι να μη νομοθετηθούν τώρα και να αναλάβει απλώς δέσμευση η Αθήνα να πάρει τα μέτρα όταν κριθεί αναγκαίο, καθώς διαπιστώνεται ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βαρύνει πολύ.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που δεν προβλέπονται στη συμφωνία.
Το μήνυμα που πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις επαφές του στην Ουάσινγκτον είναι ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά.
Αυτήν δεν ήταν η άποψη μόνο της Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ξανασυναντήθηκε ο Έλληνας υπουργό και η οποία είναι πιο επιφυλακτική ως προς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα "αγκάθια" στις διαβουλεύσεις είναι το αφορολόγητο μισθωτών- συνταξιούχων, που σύμφωνα με τους δανειστές είναι δυσανάλογα υψηλό, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων" δανείων, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
Εάν τελικά οι δανειστές επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων, προληπτικών μέτρων, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα- νερό, για την κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6%, για περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές μισθών στο Δημόσιο, "πάγωμα" των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας.
Πηγη:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.