Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Eurogroup: Οι δανειστές πήραν το μήνυμα

"Κλείδωσε" η συζήτηση για το χρέος τον Δεκέμβριο και ανοίγει το θέμα των πλεονασμάτων. Μπαράζ θετικών δηλώσεων από Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής πολιτικής, βγαίνοντας από το Eurogroup, έκανε λόγο για την εκκίνηση μιας νέας...
χρονιάς που σηματοδοτεί τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Ικανοποιημένος και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλου.
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup που αφορούσε και στο πρόγραμμα της Ελλάδας, με τους Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες. Και ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα φέρει συνολική συμφωνία, μεταξύ άλλων και για το χρέος.
Φαίνεται πως οι κινήσεις του πρωθυπουργού, με τον ανασχηματισμό, έδωσαν το σήμα εμπιστοσύνης που χρειάζονταν οι εταίροι ώστε να προχωρήσει η β' αξιολόγηση και να έλθει μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές διεθνών ΜΜΕ που κάνουν λόγο για να ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο για επιθυμία των εταίρων να υπάρξει ολική συμφωνία μέσα στο Δεκέμβριο. Όπως είπε κάτι τέτοιο δεν είναι απλός θεμιτό, αλλά και πιθανό. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως ξεκινάμε το 2017 με ένα ξεκάθαρο σήμα σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

  Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση, με στόχο να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση.

Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε τη β΄αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Δεκέμβρη θα έχουμε εκ νέου συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας

"Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε τη β΄αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Δεκέμβρη θα έχουμε εκ νέου συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Ο κ Νταϊσελμπλούμ σημείωσε την ικανοποίηση του για την επιβεβαίωση εκ μέρους του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, ότι το Ταμείο θα προχωρήσει σε νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν το τέλος του χρόνου ώστε να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είπε επίσης, πως μέρος της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν και η ενημέρωση της ομάδα προώθησης μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα σχετικά με την τεχνική βοήθεια που έχει δοθεί για την προώθηση παραγωγικών αλλαγών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε πάντως ότι στην επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να γίνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση του συμβουλίου για συγκεκριμένα θέματα του ελληνικού προγράμματος, όπως είναι η πορεία του προϋπολογισμού για το 2017 και το 2018 και φυσικά τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Το χρέος και τα πλεονάσματα

Επανερχόμενος στο θέμα του χρέους, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως η συμφωνία του Μαΐου έκανε λόγο για άμεσα μέτρα απομείωσης του χρέους και στη συνέχεια, μεσοπρόθεσμα, την εξέταση των δυνατοτήτων διαχείρισής του μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018. Όπως είπε, αυτά τα τελευταία θα τεθούν σε εφαρμογή, αν και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, τόνισε πως στη συμφωνία προβλέπεται μια μακροπρόθεσμη και συνολική αντιμετώπιση του θέματος του χρέους από το 2018 και έπειτα.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το ΔΝΤ μπορεί ετοιμάζει μια νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, όμως από την πλευρά τους οι Θεσμοί δεν είναι σε θέση να τους δώσουν στοιχεία για το ελληνικό χρέος, όπως θα έχει διαμορφωθεί το 2018.  Όπως είπε μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όμως αυτό είναι μια κουβέντα που δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ με τη σειρά του, επιβεβαίωσε την απόφαση του συμβουλίου να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπως έχουν συμφωνηθεί από τις 25 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αφορά τις παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων του EFSF για την επαναγορά χρέους το 2012, την επιμήκυνση της διάρκειας των ESM - ESF στα 32,5  από  27,5 χρόνια που είναι σήμερα και την μείωση του μακροχρόνιου επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα. Με την σειρά του ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε την ικανοποίηση του για την πρόοδο του προγράμματος.
Από την Αθήνα σχολιάζουν πως η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα. ​Επαναβεβαιώθηκε όπως λένε, το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το​ Δεκέμβριο, ώστε  να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά.
Πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.