Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Όλες οι ρυθμίσεις του νέου ν/σ για εργασιακά και ασφαλιστικό

Στις 4 το απόγευμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο το πρωί, στη Βουλή.
Στελέχη της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζουν “επικοινωνιακά μπαλώματα” τις...
διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στα εργασιακά.
Υπενθυμίζουν δε, ότι η Συνομοσπονδία Εργατών έχει προτείνει στο υπουργείο Εργασίας, από τις αρχές Ιουλίου, ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση τόσο για την αδήλωτη τόσο και για την απλήρωτη εργασία, ενώ οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, το βασικό εργαλείο παρέμβασης των συνδικάτων, παραμένει “παγωμένο” βάσει των μνημονιακών ρυθμίσεων.
Εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων από την πλευρά τους, ζητούν την μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή, των ασφαλιστικών εισφορών) και ευελιξία στην υπερωρική απασχόληση.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
– Απλήρωτος εργαζόμενος, θα μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση με τον εργοδότη του, θεωρώντας ότι έχει υποστεί μονομερή βλαπτική μεταβολή.
– Θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τους μισθούς και την αποζημίωσή του, ενώ θα εισπράττει και επίδομα ανεργίας.
– Θα γίνονται δίκες – εξπρές για μισθολογικές αξιώσεις, και εργατικές διαφορές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δικαιώνονται το συντομότερο δυνατόν.
– Επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία θα αντιμετωπίζουν τριήμερο λουκέτο, ενώ θα αποκλείονται από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους.
– Οι εργοδότες θα δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων και τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.
Πάντως, τα συνδικάτα έχουν ήδη πετάξει το γάντι στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι δύο από τα μεγαλύτερα ανοιχτά ζητήματα κατά την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, αφορούν στην λειτουργία τους.
Δηλαδή, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας, καθώς και την αλλαγή της μονομερούς προσφυγής των συνδικαλιστών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
Ασφαλιστικές παρεμβάσεις
Το ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπει:
– Την βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
– Τον διαχωρισμό της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα.
– Την δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 πλασματικών ετών για τη συνταξιοδότηση των αγροτών.
– Τον υπολογισμό των συντάξεων βάσει των ετών ασφάλισης και πριν από το 2002. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι για την έκδοση των νέων συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη ο ασφαλιστικός βίος από το 2002 και μετά , χρονιά που ολοκληρώθηκε η μηχανογράφηση του πρώην ΙΚΑ. Ωστόσο ένας μικρός αριθμός ασφαλισμένων είχε διακόψει την ασφάλισή του πριν από το 2002 με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η καταμέτρηση των ενσήμων.
– Το «απαράγραπτο» δικαίωμα σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, ώστε να μην παραγράφεται η αναδρομικότητα αν παρέλθει η τριετία και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σύνταξη, όπως ισχύει σήμερα.
– Τον καθορισμό της διαδικασίας απονομής επικουρικών συντάξεων για εκκρεμότητες έως 31.12.2014, με αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρει και η απονομή επικουρικών από 1.1.2015 και μετά.
– Την διατήρηση της αναπηρικής σύνταξης σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση.
– Την παράταση της καταβολής αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Δημήτρης Κωστάκος
Πηγη:www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.