Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Το Αστεροσκοπείο καταρρίπτει τη θριαμβολογία Τσίπρα: Κάηκαν 26.900 στρέμματα

Και όχι 15.000 όπως πανηγύρισε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε στα καμένα τέσσερις ημέρες μετά τις φωτιές - Η αρχική ανακοίνωση μιλούσε για 39.000 στρέμματα αλλά διορθώθηκε δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίησή της από το protothema.
Σε πλήρη κατάρριψη... της επιχειρηματολογίας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ την Τετάρτη μετά από την παντελή απουσία του για το πύρινο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής επιχείρησε να εμφανιστεί θριαμβευτής μιλώντας για «περιορισμένη» καταστροφή προχωρά το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα εμφανίζοντας ως... επιτυχία της κυβέρνησης ό,τι συνέβη για τέσσερα 24ωρα σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι με το επιχείρημα ότι στη φωτιά του 2009 περίπου στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Σύμφωνα, όμως, με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το σύστημα FireHub το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμένες εκτάσεις, στάχτη έγιναν συνολικά 2.690 εκτάρια, δηλαδή 26.900 στρέμματα (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα) αν και η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για 39.120 στρέμματα.

Η διόρθωση έγινε περίπου 2 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το protothema.gr με την επίσημη δικαιολογία ότι η πρώτη ανακοίνωση ήταν μια πρώτη εκτίμηση και υπήρξαν νέφη τα οποία οδήγησαν σε αυτή την αποτύπωση, χωρίς, όμως, να γνωρίζει κανείς αν υπήρξαν και άλλου είδους παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει η διόρθωση.

Σε κάθε περίπτωση ο χάρτης που αναρτήθηκε από τους επιστήμονες είναι αποκαλυπτικός της τεράστιας καταστροφής, αισθητά μεγαλύτερης από αυτήν που επιχείρησε να εμφανίσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως «περιορισμένη» καταστροφή.

Είναι, δε, τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική που δεν μπόρεσαν να τα βρουν ούτε και μεταξύ τους. Έτσι ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου από την Τετάρτη μιλά για 18.500 στρέμματα καμένης γης, ισχυρισμό που επανέλαβε και το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτική του εμφάνιση ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν λίγο αργότερα για 20.000 στρέμματα καμένης γης.

Δυστυχώς, όμως, για την κυβέρνηση τα επιστημονικά εργαλεία και όχι η επικοινωνιακή διαχείριση μιας τέτοιας μεγάλης καταστροφής, αποτυπώνουν την πραγματικότητα όπως είναι. Από την φωτιά που για τέσσερις ημέρες έκαψε την ανατολική Αττική στάχτη έγιναν 26.900 στρέμματα ενώ ο επίσημος απολογισμός περιλαμβάνει 23 καμμένα σπίτια, 5 επιχειρήσεις και 1 κατασκήνωση που καταστράφηκαν καθώς και αρκετά καμένα κτήματα.

Ο επικαιροποιημένος χάρτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών:Ο πρώτος χάρτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών:


Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.