Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Στρατηγική «Αλέξη δώστα όλα» στο δρόμο προς τις κάλπες


Οι δανειστές σπρώχνουν για το Eurogroup του Δεκεμβρίου τις αποφάσεις για τις περικοπές - Πώς καλλιεργείται το έδαφος για εκλογές ακόμη και τον Ιανουάριο.
Οι εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο των επόμενων εκλογών.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση με τα...
μηνύματα που εισπράττει από τους εκπροσώπους του ESM, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην είναι θετικά.
Τις τελευταίες ώρες έχει στηθεί ένα «γαϊτανάκι» κυβερνητικών δηλώσεων με στόχο τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης των μηνυμάτων των πιστωτών και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο ακόμη και για μονομερή κίνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.20019.
Σε αυτό το κλίμα, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, παραμένει ανοιχτός ο χρόνος των εκλογών όσο και εάν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός υποστήριξαν ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Ο Τσίπρας όμως πιέζεται από το θέμα των συντάξεων και όπως φαίνεται οι σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup μάλλον μετατίθενται για τον Δεκέμβριο αντί για τον Νοέμβριο που ανέμεναν στο Μαξίμου.
Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει προεκλογικά παιχνίδια με τις συντάξεις και τις παροχές δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» κάλπες και τον Ιανουάριο.

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση

Στα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι η νέα μείωση των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό και πως θα υπάρξει στο τέλος του 2018 ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα προσδοκίας, κλείνοντας το μάτι σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές επαγγελματικές ομάδες ενώ αναζητά και συμμαχίες με το βλέμμα στο… Βερολίνο.
Στον κατάλογο όσων προσδοκούν αναδρομικά, μετά τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους δικαστικούς χθες προστέθηκαν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Στους συνταξιούχους κάθε μέρα και ένα κυβερνητικό στέλεχος τάζει ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, ενώ για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις προαναγγέλλεται κοινωνικό μέρισμα.

Σε… αποστολή ο Τσακαλώτος

Να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις Ευρωπαίων ομολόγων του για το φλέγον θέμα των συντάξεων, θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ οι οποίοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η συνάντηση μάλιστα θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να συναντήσει και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος για πρώτη φορά μετέχει στην σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών –καθώς μέχρι πέρυσι υπουργός στη Γερμανία ήταν ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Πηγη:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.