Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Εως €30.000 τα αναδρομικά που μπορούν να διεκδικήσουν 300.000 συνταξιούχοι

Νέα πακέτα ομαδικών αγωγών συνταξιούχων που διεκδικούν επιστροφή των μνημονιακών περικοπών οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές άρχισαν αυτόν το μήνα να εκδικάζονται στα διοικητικά δικαστήρια, γράφει η Μαίρη Λαμπαδίτη στο newmoney.gr.
Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει έχουν περιθώριο τριών μηνών να ...
προσφύγουν δικαστικά διεκδικώντας επιστροφή αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές δώρων και συντάξεων του 2012. Διαφορετικά δε θα χάσουν το δικαίωμα της διεκδίκησης αλλά θα τους επιστραφούν λιγότερα αναδρομικά.
Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων του συνταξιούχου του ΙΚΑ και του επιδίκασε το ποσό των 11.185 ευρώ «ανοίγει» τρεις νέους δρόμους σε σχέση με την απόφαση - βόμβα της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015.
Α) Οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή παρακρατήσεων 5 ετών αντί για 2 που προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ.
Β) Μπορούν επιπλέον να διεκδικήσουν την επιστροφή ποσών όχι μόνο από τις παράνομες παρακρατήσεις αλλά και από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
Γ) Μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 αντί από το 11/6/2015 και μετά που προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ. Βεβαίως η απόφαση είναι πρωτόδικη και τα Tαμεία εξαντλούν τα ένδικα μέσα υποβάλλοντας εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων. Νομικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούν ότι θα κερδηθεί και τελεσιδίκως καθώς «πατά» πάνω στην απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές έως και το 2011 αλλά αντισυνταγματικές και αντιβαίνουσες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές του 2012.
Σύμφωνα τον εργατολόγο κ. Κώστα Τσουκαλά «δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη έχουν οι συνταξιούχοι και μετά το 2018 προκειμένου να διεκδικήσουν την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών έως τις 31/12/ 2018. Είναι εμφανές ωστόσο ότι όσο απομακρύνονται από την 5ετία 2013- 2018 , τόσο λιγότερα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν. Δηλαδή κάποιος που θα κάνει προσφυγή το 2020 θα πάρει χρήματα για τα έτη 2015-2018 , αν κάνει το 2021 θα πάρει χρήματα για το 2016-2018. Εκτιμώ ότι δεν έχει πρακτικό όφελος η αίτηση στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ για να μπλοκαριστεί τυχόν παραγραφή των διεκδικήσεών τους για το 2016 ή και το β’ εξάμηνο του 2015 γιατί έχει αμφίβολα αποτελέσματα».
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν ως και τα 30.000 υρώ από μειώσεις των νόμων 4051 κι 4093 του 2012 στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις τους, και από επιστροφή «Δώρων».
Οι συγκεκριμένες περικοπές καθώς και η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων θεωρούνται τα πιο σκληρά μέτρα στο πεδίο του ασφαλιστικού από την αρχή των μνημονίων γιατί αφενός οδήγησαν σε βαριές απώλειες εισοδήματος και αφετέρου «άγγιξαν» εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους
Το θέμα όμως έχει και μια άλλη πλευρά η οποία θα γίνει ορατή από 1/1/2019 ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων έως 18%. Οι λεγόμενες προσωπικές διαφορές που έχουν προκύψει από τον επαναυπολογισμό ενσωματώνουν τις παράνομες παρακρατήσεις του 2012. Δηλαδή το εκκαθαριστικό της σύνταξης από 1/1/2019 , δε θα αναφέρει τις μνημονιακές περικοπές όπως γίνεται σήμερα αλλά το νέο ποσό που έχει προκύψει από τον επαναυπολογισμό , σημειώνοντας ξεχωριστά την προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι οι παρακρατήσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές «μηδενίζονται» δια παντός.
Πηγη:www.money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.