Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Τεκμήρια… τέλος! Καταργούνται σταδιακά μετά από 40 χρόνια

Μέσα στην επόμενη τριετία καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης. Το προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 1978.
Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια απ’ όταν μπήκαν στη ζωή των Ελλήνων φορολογούμενων τα τεκμήρια διαβίωσης. Τέσσερις δεκαετίες μετά έρχεται, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η ώρα της κατάργησής τους. Με τη σημερινή τους μορφή, τα...
τεκμήρια θεσμοθετήθηκαν το 2010 και έκτοτε δεν έχουν αλλάξει παρά την κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων.
Τα τεκμήρια θα αρχίσουν να… αποχωρούν από το 2020, με στόχο της κυβέρνησης έως το 2022 να έχουν καταργηθεί πλήρως. Προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής ή φαινόμενα μη αποκάλυψης εισοδημάτων, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει έμμεσες τεχνικές ελέγχου, σε συνδυασμό και με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Έτσι, εκτιμά το επιτελείο της κυβέρνησης, πως παρά την κατάργηση των τεκμηρίων, θα μπορούν να εντοπίζονται όσοι ξοδεύουν πολλά, δηλώνουν λίγα και συντηρούν περιουσίες μεγάλης αξίας.
Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενταχθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα κατατεθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη (31.07.2019) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΙ.
«Θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Και εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι το 2018, τα τεκμήρια… «έκαψαν» 1,9 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα. Οι περισσότεροι που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια ήταν οι μισθωτοί, ακολούθησαν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.
Πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.