Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Όλα κρίνονται στις 18 Ιουνίου

Στις, σχεδόν παράλληλες, συνεδριάσεις του Eurogroup και του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) αλλά και της γερμανικής Βουλής την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, θα παιχτεί, όπως όλα δείχνουν, η τελική πράξη του ελληνικού δράματος.
Κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να...
υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα - Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος - μεταβαίνουν αύριο στις Βρυξέλλες κομίζοντας τη νέα αντιπρόταση της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε πως η νέα προθεσμία για την επίτευξη  συμφωνίας είναι η 18η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.
Κρίσιμη είναι και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM η οποία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα, θα γίνει επίσης στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup Γέρουν Ντέισλμπλουμ.

Ο ESM κρατά ουσιαστικά τα κλειδιά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία σε πολιτικό επίπεδο προϋποθέτει την έγκριση του Eurogroup. Με βάση την τελευταία ελληνική πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει την αποπληρωμή των επόμενων δόσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ανταλλαγής δανείων.
Πριν από λίγο έγινε επίσης γνωστό ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συγκαλεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου το γερμανικό κοινοβούλιο με σκοπό να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Νωρίτερα, η Μέρκελ είχε δηλώσει σε συνέδριο στο Βερολίνο ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να συνομιλούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας.
«Όταν θέλουμε, μπορούμε, αλλά η βούληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, άρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο», δήλωσε η Μέρκελ.

Πηγη:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.