Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Διεκόπη το Eurogroup- οι πιστωτές ζητούν νέα πρόταση από την Ελλάδα- όλες οι εξελίξεις

Διέκοψε τις εργασίες του το Eurogroup στις Βρυξέλλες και οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να καταθέσει νέα πρόταση επί της οποίας θα συνεχισθεί η συζήτηση. Η εμπλοκή στην κρίσιμη συνεδρίαση  είχε διαφανεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά καθώς οι εταίροι αρνούνταν να συζητήσουν επί δύο...
κειμένων και ειδικότερα επί του ελληνικού σχεδίου.
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα προσπαθήσω και μέχρι το τελευταίο λεπτό θα εργασθώ για να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί», είπε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Το σκηνικό της αδιαλλαξίας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες. 

Η ελληνική πλευρά δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της, οι οποίες άλλωστε την Δευτέρα είχαν χαρακτηριστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών ως καλή βάση για συζήτηση. Παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το πρωί από τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονταν εποικοδομητικά, όταν έληξε το τελεσίγραφο των εταίρων, ώστε στις 12 το μεσημέρι να κατατεθεί προσχέδιο συζήτησης για το Eurogroup, τελικά κατατέθηκαν δύο ξεχωριστά κείμενα: ένα από την ελληνική πλευρά και ένα ακόμη που περιλαμβάνει τις προτάσεις σοκ που έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πιστωτές. 

Το Eurogroup ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας και λίγο αργότερα προκλήθηκε η νέα εμπλοκή από την άρνηση των συμμετεχόντων να συζητήσουν επί δύο κειμένων, αφήνοντας στην άκρη την ελληνική πρόταση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. 

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup».

«Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη», ανέφερε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ. «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί», πρόσθεσε. Ερωτηθείς, τέλος, τί αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση απάντησε: «Σκληρή δουλειά». 


Σύμφωνα, πάντως με κυβερνητικό αξιωματούχο οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.
«Οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της ένωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Πάντως στην πρότασή της η Αθήνα επιμένει - σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο - στις φορολογικές εξαιρέσεις για τα νησιά ως μέρος των τροποποιημένων της προτάσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό προσέφερε ισοδύναμα.

Πηγη:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.