Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Χρέωση έως 8 λεπτά/ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα


Χρέωση έως 8 λεπτά/ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα θα έχουν από 1/1/2018 οι καταναλωτές, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στην κοινοτική οδηγία που αφορά στη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε ο...
πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, «από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν έως και 8 λεπτά/ευρώ την πλαστική σακούλα, με την εφαρμογή του μέτρου να γίνεται σε δύο δόσεις προκειμένου να υπάρξει περίοδος εξοικείωσης».
Ειδικότερα, έως την 1η Ιουλίου οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωση της σακούλας (σ.σ. εάν π.χ. το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ), ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα γίνει πλήρης εναρμόνιση στο μέτρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί από το υπουργείο σε διαβούλευση, ενώ ο ΕΟΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής. «Τα χρήματα θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα “επιστρέφεται” στους δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες» τόνισε.
Η τοποθέτηση του κ. Πολιτόπουλου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που αφορούσε στα πορίσματα έρευνας σχετικά με τη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, καθώς και στη «σύμπραξη» τεσσάρων αλυσίδων στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τη σταδιακή μείωση της χρήσης της.
4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως Με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1% να ανακυκλώνεται. Το 2016 ανά άτομο αντιστοιχούν περί τις 400 σακούλες, ενώ φέτος ο αριθμός ξεπερνά τις 400, εκ των οποίων οι 270 αφορούν σε ψώνια του σούπερ μάρκετ. Οι «επιδόσεις» αυτές κατατάσσουν τη χώρα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, καθώς η κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175.
Στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο, ενώ στις 40 έως το 2025. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.
Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι σε κάθε επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% της αντοχής και χωρητικότητάς τους. Oι 8 στους 10 τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους. Σε περίπτωση χρέωσης, 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα, ενώ το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.
Καμπάνια ενημέρωσης
Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης και My Market συνέστησαν κοινό μέτωπο με στόχο την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά και τη μείωση της χρήσης της. Με το σύνθημα «Νοιαζόμαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο» ξεκινάει η πρώτη καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών, ενώ θα ακολουθήσουν διάφορες δράσεις.
Πηγη: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.