Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τρέχουν να προλάβουν τη χρεοκοπία στα ΕΛΤΑ

"Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες με στόχο τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας”.

Η διατύπωση αυτή- κυρίως το πρώτο σκέλος της- που περιέχει η απάντηση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, σε κοινοβουλευτική ερώτηση φανερώνει, για πολλοστή φορά, ότι η...

κατάσταση στην κρατική εταιρεία είναι σοβαρή. Το ερώτημα είναι εάν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Και αυτό δεδομένου ότι το 70% των δαπανών των ΕΛΤΑ αφορά εργατικό κόστος, τα ίδια κεφάλαια είναι κάτω του ορίου του 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και οι ζημιές του εννεαμήνου του 2016 ανήλθαν σε 37,7 εκατ. ευρώ.  
 
Πρόγραμμα άμεσης δράσης

Όπως προκύπτει από την απάντηση των ΕΛΤΑ, σχεδίασαν και υλοποιούν πρόγραμμα άμεσης δράσης με στόχο την ανασυγκρότηση της εταιρείας και την ενίσχυση των εσόδων. Τα αποτελέσματα, κατά τα ΕΛΤΑ, είναι ήδη ορατά, καθώς οι άμεσες ενέργειες εφαρμόζονται εδώ και 14 μήνες.

Τι περιλαμβάνουν οι βασικότερες από αυτές;

-Μείωση δαπανών ύψους 21 εκ. ευρώ το έτος 2016 και εφαρμογή ανάλογου προγράμματος μείωσης των λειτουργικών δαπανών για την τρέχουσα χρονιά.

-Ανάκτηση μεγάλων πελατών που είχαν απωλεσθεί στο παρελθόν, καθώς και διατήρηση του πελατειακού χαρτοφυλακίου

-Συμμετοχή σε διαγωνισμούς παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών. Το 2016 η εταιρεία συμμετείχε σε 235 διαγωνισμούς και κατακυρώθηκαν 191 διαγωνισμοί.

-Αυτοματοποίηση 160 ταχυδρομικών καταστημάτων, σε περιοχές της επαρχίας και σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, με συνέπεια για πρώτη φορά το δίκτυο των καταστημάτων ΕΛΤΑ να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Στόχος είναι οι κάτοικοι αγροτικών, παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών να έχουν πλέον την ίδια εξυπηρέτηση με τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας

- 'Εμφαση σε υπηρεσίες δεμάτων, μικροδεμάτων και ταχυμεταφορός, καθώς όλες οι διεθνείς μελέτες προβλέπουν αλματώδη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του e-commerce.

- Ανάπτυξη σύγχρονου τελωνειακού ελέγχου, βάσει της ΚΥΑ 4092/2016

- Διεύρυνση της συνεργασίας με κινέζικες εταιρίες με αντικείμενο την αποστολή και εκτελωνισμό δεμάτων και μικροδεμάτων από την Κίνα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Ενέργειες ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής του ταχυδρομικού δικτύου, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με τα ΕΛΤΑ να αποτελούν εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας

Ακόμη η διοίκηση των ΕΛΤΑ σημειώνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα στελέχωσης των μονάδων ταχυδρομικού έργου, καθώς από το 2006 έως το 2017 δεν έγινε καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού εκτός από 36 άτομα για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.

Σχετικά με την καταβολή στην εταιρεία επιδότησης, με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ορίστηκε σε 45 εκατ. ευρώ για την τελευταία τριετία. Ταυτόχρονα, για τα έτη 2013,2014 και 2015 η ΕΕΤΤ έχει προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τον υπολογισμό και επαλήθευση του καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας.

Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.