Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«Πλημμύρισε» με τροπολογίες η Βουλή – Τι προβλέπουν για ΕΝΦΙΑ και τη λοταρία των αποδείξεων

Πλημμυρίδα τροπολογιών κατέκλυσε τη Βουλή ενόψει των θερινών διακοπών με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κλείσει άρον – άρον πάσης φύσεως εκκρεμότητες. Η «σπουδή» της αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης με το Ποτάμι να αποχωρεί από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας υποβάθμιση της Βουλής και το ΚΚΕ λίγο αργότερα να ακολουθεί την ίδια τακτική. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα προβλέπουν οι τροπολογίες που έχουν...
κατατεθεί στη Βουλή. 

Την απαλλαγή από τη φορολογία των χρηματικών επάθλων που θα μοιράζονται στους τυχερούς φορολογούμενους στο πλαίσιο της λοταρίας ηλεκτρονικών αποδείξεων, όπως και την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, προβλέπουν μεταξύ άλλων τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων. Η επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές. Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του 2017.
Σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται επίσης νομοθετικά η άμεση επιστροφή και - χωρίς έλεγχο επιστροφών - φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για ποσά έως 10.000 ευρώ, που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.
Ειδικότερα, στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Η καταβολή σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις για το ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.
- Απαλλάσσονται από τον φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που θα προσφέρονται όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα, ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.
- Αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα». Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται ανάλογα με τον κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη από τη δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.
- Εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ θα διενεργούνται άμεσα, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσόν ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Και για τις επιστροφές αυτές πάντως «δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται», με βάση κριτήρια επικινδυνότητας.
- Για τους αγρότες, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, από 1.8.2017 μέχρι 31.10.2017, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής, λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των σχετικών με τους κατ' επάγγελμα αγρότες κωδικών (037 και 038 του εντύπου Ε1). Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ' επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία η προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης. Σημειώνεται πως οι πέντε τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/881 της Ε.Ε.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Το νομοσχέδιο είναι ελαφρύ σαν πούπουλο και οι τροπολογίες βαριές σαν κούτσουρο, όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση πετροβολούσατε από τα κεραμίδια και τώρα το έχετε κάνει ψωμοτύρι», σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς κρατώντας από το ένα χέρι τις 19 υπουργικές τροπολογίες –κάποιες εξ αυτών πολυσέλιδες- και από το άλλο, το ελαχίστων σελίδων κείμενο του νομοσχεδίου.
«Ξεπερνάει τα όρια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, καλώντας το προεδρείο της Βουλής να πάρει θέση. Αίσθηση πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούσε άνεση χρόνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς πρότεινε να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απέδωσε την καταιγίδα τροπολογιών στο γεγονός ότι κάποιες ρυθμίσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα που δεν μπορούν να περιμένουν. «Επειδή η Βουλή κλείνει τον Αύγουστο κάποια πράγματα πρέπει να λυθούν τώρα γιατί τον Σεπτέμβριο ίσως να είναι αργά», είπε και προανήγγειλε σωρεία τροπολογιών και στα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα συζητηθούν την ερχόμενη –τελευταία- εβδομάδα πριν διακόψει η Βουλή για το καλοκαίρι.
Η τελευταία 19η τροπολογία αφορά στην ίδρυση στην ΕΛΣΤΑΤ αυτοτελούς γραφείου προέδρου που θα τον βοηθά στην άσκηση των καθηκόντων του. Θα απαρτίζεται από 9 συνολικά υπαλλήλους, 3 διοικητικούς, 3 ειδικούς συμβούλους και 3 ειδικούς συνεργάτες με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Το ύψος της δαπάνης εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το ποσό των 260.000 ευρώ.
Πηγη:www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.