Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τα φετινά εκκαθαριστικά και η μη παραίτηση Τσακαλώτου

Η φορολογική καταιγίδα που έχει γίνει αντιληπτή σε εκατομμύρια πολίτες από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα που παραλαμβάνουν θα είναι μια απλή μπόρα μπροστά σε αυτά που θα δούμε το 2019.
Οταν δηλαδή θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ από το σημερινό επίπεδο των 8.500 ευρώ. Τότε κυριολεκτικά θα φανεί πλήρως η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπερφορολογήσει πολίτες και...
επιχειρήσεις αντί να μειώσει κρατικές δαπάνες για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Το σοκ θα είναι μεγάλο για όλους τους μισθωτούς με αμοιβές άνω των 500 ευρώ ενώ οι συνταξιούχοι θα είναι τυχεροί εάν γλιτώσουν την αποπληξία αφού θα έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους κατά 18%.
Γιατί όμως πληρώνουμε φέτος περισσότερους φόρους; Υπάρχει η πολιτική ερμηνεία και η τεχνική της επεξήγηση. Ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να περιορίσει το κράτος αλλά αντιθέτως κάνει ό,τι μπορεί για να το «ξεχειλώσει». Τα ελλείμματα στις περισσότερες ΔΕΚΟ έχουν φουντώσει, οι αστικές συγκοινωνίες ξαναγύρισαν στο «κόκκινο», στα ΕΛΤΑ πασχίζουν να βρουν χρήματα για τη μισθοδοσία ενώ στο στενό δημόσιο τομέα οι διορισμοί μετακλητών και συμβασιούχων πέφτουν βροχή. Η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται αποκλειστικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και, επειδή στο μέτωπο της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής οι εισπράξεις δεν έχουν ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, το βάρος έπεσε στα συνήθη υποζύγια.
Θυμάστε τους λεονταρισμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου τον Μάιο του 2016 ότι εάν επιμείνει το ΔΝΤ στο αίτημα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο από τα 9.200 στα 8.500 ευρώ ο ίδιος θα παραιτείτο. Λίγες ημέρες αργότερα έκανε αποδεκτό το αίτημα και πριν από ένα μήνα ψήφισε την περαιτέρω μείωσή του στα 5.600 ευρώ, που θα αυξήσει το μέσο φόρο κατά 650 ευρώ για το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων.
Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά που βομβαρδίζουν αυτές τις ημέρες τα νοικοκυριά οφείλονται στη μείωση του αφορολογήτου που δεν θα δεχόταν το 2016 ο Τσακαλώτος. Τα σημειώματα περιλαμβάνουν αναδρομικούς φόρους για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 όπου οι κρατήσεις γίνονταν με την παλαιά και ευνοϊκότερη κλίμακα. Οι αγρότες και οι επαγγελματίες πληρώνουν 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά ενώ αυξήθηκαν και οι φόροι για τα ενοίκια.
Η υπερφορολόγηση δεν συνιστά βιώσιμη πολιτική. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το 2019 δεν θα βρίσκεται στην εξουσία, όταν θα ενεργοποιηθεί η «βόμβα» του αφορολόγητου ορίου των 5.600 ευρώ. Αφήνει ένα μεγάλο λογαριασμό, που η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίσει με τη μείωση των φόρων και τη δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης. Γιατί κορόιδα δεν υπάρχουν πλέον. Μόνο φορολογούμενοι.
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το www.eyro2day.gr στη διετία 2015-2016 τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σχεδόν διπλασιάστηκαν απειλώντας εκ νέου την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στο τέλος του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αποτελούσαν το 28,7% των συνολικών χορηγήσεων ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 52,3%. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα «κόκκινη γενιά» δανειοληπτών που βρέθηκαν σε αδιέξοδο επί ΣΥΡΙΖΑ και αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους. Τα capital controls, η ύφεση και τα λουκέτα έχουν αποτυπωθεί στους δείκτες φερεγγυότητας που τηρούν οι τράπεζες…
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ
«Το 2014 το κλίμα ήταν θετικό και φαινόταν το τέλος των Μνημονίων. Ωστόσο, στη συνέχεια η πολιτική έκανε μια στροφή προς το χειρότερο και αυτό που ακολούθησε είναι ουσιαστικά τρία χαμένα χρόνια. Η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα και, με δεδομένο ότι οι μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος δεν έχουν σβήσει, αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών. Επομένως, είναι σημαντικό η Αθήνα να παραμείνει αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Exotic S. Culverhouse στο www.capital.gr και αποτύπωσε πλήρως την εικόνα της οικονομίας και τη ζημιά που υπέστη από τους πειραματισμούς της κυβέρνησης.
Πηγη:www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.