Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

«Δικαίωση» μέσω ΕΕ ζητεί η ΓΣΕΕ για τα εργασιακά

Για νίκη και δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο η ΓΣΕΕ με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνονται όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ πολλαπλές, εκτεταμένες και...
επανειλημμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αυτές οι παραβιάσεις, όπως αναφέρει η απόφαση, προέρχονται από σειρά νομοθετικών μέτρων της περιόδου 2010-2014, τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί επείγουσα προσοχή από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, το Συμβούλιο Υπουργών με το Ψήφισμά του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί το συντομότερο και να άρει όλα τα νομοθετικά μέτρα που παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, όπως διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΓΣΕΕ είχε ασκήσει συλλογική προσφυγή στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2014 η οποία επικαιροποιήθηκε το 2016, και παρουσιάσθηκε σε δημόσια ακρόαση ενώπιον του διεθνούς ελεγκτικού οργάνου τον Οκτώβριο του 2016.

Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, το ψήφισμα των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί μια «μνημειώδη καταδίκη όσων εμπνεύστηκαν και επέβαλαν στην Ελληνική Δημοκρατία τα μνημονιακά μέτρα που πλήττουν βάναυσα την εργασία και, γενικά, την αξιοπρέπεια των εργαζομένων ενώ πέραν από τη μεγάλη πολιτική της σημασία, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που προσφέρεται για αξιοποίηση ενώπιον των ελληνικών και των διεθνών δικαστηρίων, για τους κοινωνικούς αγώνες που διεξάγονται με τα μέσα του δικαίου, εναντίον όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Η ΓΣΕΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας να καταργήσει άμεσα όλες τις διατάξεις της νομοθεσίας που κρίθηκαν ότι παραβιάζουν και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και εκφράζει την πεποίθησή της ότι η απόφαση αυτή θα αξιοποιηθεί και από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πηγη:www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.