Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

«Πόλεμος» ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Το Ταμείο έβαλε χθες στο τραπέζι ζήτημα διασφάλισης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων - Η ΕΚΤ απάντησε σήμερα, διαμηνύοντας ότι δεν προκύπτει λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, καθώς ένα πανευρωπαϊκό «stress test» είναι προγραμματισμένο για το 2018.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο...
επίκεντρο μίας νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των δανειστών -και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Την... έναρξη των «εχθροπραξιών» κήρυξε χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Ράις, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητα τα «asset quality review» για τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου, που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Στον κ. Ράις, ο οποίος ουσιαστικά συνέδεσε ευθέως την διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, απάντησε σήμερα, Παρασκευή, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού (ΑQR) των ελληνικών τραπεζών, καθώς ένα πανευρωπαϊκό «stress test» είναι προγραμματισμένο για το 2018, υπογράμμισε ο κ. Κερέ.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Κερέ: «Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται -το AQR- δεδομένου του γεγονότος ότι από την ΕΚΤ προγραμματίζεται πανευρωπαϊκό stress test για το 2018», προσθέτοντας ότι μόνο η ΕΚΤ, ως επιβλέπουσα των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μπορεί να ζητήσει τέτοια επανεξέταση.

Προσέθεσε, δε, ότι, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση και αξιολόγηση πολλών επιμέρους στοιχείων (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.ά.). «Χρειαζόμαστε γρήγορες και έγκαιρες αξιολογήσεις, για να επιστρέψει η  εμπιστοσύνη στην αγορά» ανάφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ανοιχτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του» είπε ο κ. Κερέ, για να ξεκαθαρίσει: «Στο τέλος, όμως, αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως φαίνεται από τη συνεχή μείωση του ELA και την ανάκαμψη των καταθέσεων.

Όπως είπε ο κ. Κερέ, «πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των «κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Στην ουσία, οι δηλώσεις Κερέ αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ταμείο, όσον αφορά το μέχρι πού μπορεί να εκτείνονται οι αρμοδιότητές του. «Αποκρούοντας» τις προτάσεις-απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες, που ενδεχομένως θα οδηγούσε στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, η Φρανκφούρτη διαμηνύει ότι «αυτό είναι δουλειά του SSM. Έχουμε τον δικό μας εποπτικό φορέα και δεν πέφτει λόγος στο ΔΝΤ για το τι θα γίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ απηχεί στην ουσία και τις θέσεις της Κομισιόν, με συνέπεια να διαμορφώνεται από ευρωπαϊκής πλευράς ένα ενιαίο μέτωπο όσον αφορά όχι μόνο στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στη «δικαιοδοσία» του ΔΝΤ στα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, για τον οποίο η ΕΕ και η ευρωζώνη έχουν τους δικούς τους θεσμικούς κανόνες και μηχανισμούς εποπτείας.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.