Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Κοροϊδία χειρότερη από τα μέτρα

«Η Ελλάδα βγαίνει από την καταιγίδα. Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας με δυναμισμό».

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία Apivita, έναν ακόμα σταθμό του εσωτερικού road show που κάνει για να διαφημίσει την ανάπτυξη, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρνουν οι χειρισμοί της...

κυβέρνησης. «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε», όπως τιτλοφορείται και το γνωστό έργο του Πιραντέλο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε έτσι είναι, ούτε ο πρωθυπουργός πιστεύει κάτι τέτοιο, απλά λέει αυτά που νομίζει ότι πρέπει να πει για τις ανάγκες του σεναρίου.

Ακόμα και αν υπάρχει περίπτωση «να βγει η Ελλάδα από την καταιγίδα» και οι Ελληνες «να σταθούν στα πόδια τους», αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, αν γίνει, θα γίνει παρά τις φιλότιμες περί του αντιθέτου κυβερνητικές προσπάθειες, η οποία δεν είναι μόνον η πιο μνημονιακή απ’ όσες πέρασαν, είναι και η πιο εχθρική σε οτιδήποτε συνιστά αυτό που λέγεται «επιχειρηματικό περιβάλλον».

Πέραν αυτού, το πλεόνασμα 3,5 % μέχρι το 2022 δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο ανάπτυξης, αφού θα αποτελειώσει ό,τι δεν έχει εξοντώσει ακόμα η υπερ-επταετής λαίλαπα της περιοριστικής πολιτικής. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ανεξαρτήτως σχολής, συμφωνούν ότι αυτός ο στόχος είναι εξωπραγματικός ακόμα και υπό τις ευνοϊκότερες οικονομικές προϋποθέσεις, πόσω μάλλον σε μια χώρα που η υπερφορολόγηση έχει λάβει τον χαρακτήρα γενοκτονίας χαμηλής έντασης. Το 3,5% πλεόνασμα, λοιπόν, που δεν θεωρείται εφικτό ακόμα και σε οικονομία με ισχυρή ανάπτυξη, θα γίνει απόπειρα να επιτευχθεί σε οικονομία που βρίσκεται σε δεκαετή ύφεση.

Ετοιμάζεται, δηλαδή, νέος γύρος φοροεπιδρομής σε μία κοινωνία όπου συνεχίζεται η μείωση της δαπάνης στα βασικά αγαθά, π.χ. προϊόντα οικιακής χρήσης -3,5%, γάλα -8,6%, συσκευασμένο ψωμί -5,3% (πρώτο εξάμηνο 2017, έρευνα Nielsen), όπου τα «κόκκινα» δάνεια χτυπάνε «κόκκινο» και επίκεινται 5.000 πλειστηριασμοί, όπου η ανεργία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και την τετραετία 2013-1016 καταγράφηκαν περισσότερες από 170.000 αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω ΕΝΦΙΑ, ενώ η εκτίμηση για το 2017 είναι ότι θα ανέλθουν στις 150.000...
Εξίσου τρομακτικό με αυτά που υφίστανται εκατομμύρια Ελληνες, είναι ότι ένα μέρος του πολιτικού συστήματος συνεχίζει να τους κοροϊδεύει κατάμουτρα, επιβεβαιώνοντας ότι είτε δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία είτε δεν το ενδιαφέρει.

Πηγή:www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.