Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Πετρελαιοκηλίδα: Η ρύπανση έφτασε στο Λαγονήσι - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις παραλίες

Τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό νότια της νήσου Αταλάντης, ενώ σε παράκτιες περιοχές της Αττικής όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση επιχειρούν από χθες 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και...
του σκάφους "ΑΚΤΑΙΑ" της EMSA, με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.
«Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός που έχει τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε το μεσημέρι με δημοσιογράφους, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του ΑΓ.ΖΩΝΗ μπορούν να αντληθούν και από το IOPC Fund (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου), υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.
4228578

Σχετικά με την πορεία εργασιών απορρύπανσης αναφέρθηκε ότι:

- Στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας Α' Λιμενικού Τμήματος (Τζελέπης), έγινε έλεγχος και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψυττάλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες, μικρού μεγέθους που αντιμετωπίστηκαν.
- Στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας χθες πραγματοποιήθηκε η έναρξη εργασιών αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών αλλά και απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν και απομακρύνθηκαν.
- Πετρελαιοειδή εντοπίστηκαν μπροστά από την παραλία "Φλώρας Σεληνίων" τα οποία εγκλωβίστηκαν με πλωτό φράγμα από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας και περισυνελέγησαν, ενώ μπροστά από την παραλία τοποθετήθηκε 225 μ. πλωτό φράγμα.
- Εξάλλου χθες συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων- Λημνιώνα- Κυνοσούρας, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από ξηράς από στελέχη του Λιμενικού νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας και στο Πέραμα και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
- Στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας επιχειρούν τα αντιρρυπαντικά σκάφη "ΑΚΤΑΙΑ 15" και "ΑΚΤΑΙΑ 4", καθώς επίσης και μία υποστηρικτική ταχύπλοη λέμβος.
4228644
- Επίσης από ξηράς, στις παραλίες μπροστά από τη στάση "Καλαμπάκα" στον όρμο Αφροδίτης, μπροστά από τον όρμο Σκαφάκι, περισυνελέγησαν από συνεργεία κατάλοιπα πετρελαιοειδών με τη χρήση απορροφητικών πετσετών και με τη βοήθεια πλωτού φράγματος.
- Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Ζέας και τη Φρεαττύδα επιχειρούσαν δύο σκάφη απορρύπανσης, όπου με τη βοήθεια πλωτού φράγματος περισυνελέγησαν κατάλοιπα, ενώ στην παραλία του Αγ.Κοσμά επιχείρησε χθες ανιρρυπαντικό ιδιωτικό σκάφος και τρία αντιρρυπαντικά του Λιμενικού Σώματος.
- Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μαρίνα Γλυφάδας συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών, ενώ στις εν λόγω μαρίνες συνέδραμαν στις εργασίες καθαρισμού 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ "Greenpeace" υπό την επίβλεψη στελεχών του λιμενικού σώματος.
- Η εικόνα των ακτών Δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη στην τρίτη και τέταρτη μαρίνα, πλην αυτής της επιχείρησης "Αστέρας Γλυφάδας" η οποία παραμένει σταθερή.
- Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης- απάντληση των πετρελαιοειδών από βυτιοφόρο όχημα και προσωπικό αυτής εργάστηκε στον καθαρισμό της εν λόγω ακτής.
- Η συνολική κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη πλην της πλαζ "Ελληνικού" που παραμένει σταθερή.

Οι εν λόγω εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα στη θαλάσσια και χερσαία περιοχή "Λιμανάκι Ιππόκαμπου" και μπροστά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αρμοδιότητας δήμου Ελληνικού.
4228564
Με μέριμνα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και την περιφέρεια Αττικής συνεχίστηκε η μεταφορά και παροχή ανανέωση θαλάσσιου ύδατος στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. με βυτιοφόρα οχήματα.
Εξάλλου στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα μπροστά από τις ακτές του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία οι εργασίες καθαρισμού, ενώ ταυτόχρονα ποντίστηκε πλωτό φράγμα μήκους 200μ. Η γενικότερη εικόνα στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη.
Στην περιοχή του Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία "Mediterraneo", η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού.
Στις παραλίες "Μικρό Καβούρι" και "Μεγάλο Καβούρι" εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης.
Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.
4228468
Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αεροσκάφος του Λ.Σ. απογειώθηκε, 14:15 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού μεταξύ Άκρας Σουνίου και Ελληνικού. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση.
Επίσης, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε την 18:25 μ.μ για επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ όρμων Βουλιαγμένης και νήσου Σαλαμίνας. Στο παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μεμονωμένες και μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού, ενώ δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.
Η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής από αέρος παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενη περιπολία εναέριου μέσου του Λιμενικού Σώματος.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιμετρικώς του ναυαγίου (περιοχή μεταξύ βυθισμένου πλοίου, Ψυττάλειας και βραχονησίδος Αταλάντης) δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή. Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή παρατηρούνται κατά τόπους μικρές ζώνες ιριδισμού, δίχως βαρέα κατάλοιπα. Η θαλάσσια επιφάνεια εντός του φράγματος του ναυαγίου φέρει ιριδισμό δίχως βαρέα κατάλοιπα. Συνεχώς στην περιοχή επιχειρεί σκάφος της εταιρείας που έχει αναλάβει την απορρύπανση.

Πηγη: www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.