Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ εξετάζει νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2018

Ο Τσίπρας υπόσχεται να εκπληρώσει 90 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του χρόνου και 113 συνολικά - Κριτική στον Πιέρ Μοσκοβισί για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «σκανδάλου» στον τρόπο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.
Κριτική στον Ευρωπαίο οικονομικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «σκανδάλου» στη... λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, ασκεί ο γερμανικός Τύπος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για παιχνίδι εξουσίας, καθώς ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει να συγκεντρώσει στην οικονομική επιτροπή όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά της Ευρωζώνης, κυρίως όταν πρόκειται να μοιραστούν χρήματα των χωρών της ευρωζώνης.

«Το σκάνδαλο του Μοσκοβισί» επιγράφεται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επικρίνει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Corriere della Sera, στις οποίες αποκαλεί σκανδαλώδη τον τρόπο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής: «Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο ίδιος ήταν επί χρόνια παρών σε ένα σκάνδαλο και εν μέρει φέρει ακόμα ευθύνη για αυτό. Μόνο έτσι εξηγούνται όλα αυτά που δηλώνει τώρα ο κοινοτικός επίτροπος για τον τρόπο δανειοδότησης της Ελλάδας στο Eurogroup. Από το 2012 μέχρι το 2014 συμμετείχε στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και από τότε μέχρι σήμερα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις ως Ευρωπαίος επίτροπος.

Οι δηλώσεις του προκαλούν έκπληξη διότι ο Γάλλος πολιτικός κάνει σαν να μην συμμετείχε σε όσα χαρακτηρίζει σήμερα σκάνδαλο. Στη πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Η χορήγηση δανείων γίνεται από εκπροσώπους κυβερνήσεων, οι οποίοι λογοδοτούν στα κοινοβούλια. Ακόμα και το αίτημα Μοσκοβισί για περισσότερη διαφάνεια είναι υποκριτικό. Ναι, είναι αλήθεια ότι το Eurogroup συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο ισχύει όμως και για την Κομισιόν ή το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο λόγος για τις δηλώσεις Μοσκοβισί είναι προφανής. Θέλει να συγκεντρώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά της Ευρωζώνης, κυρίως όταν πρόκειται να μοιραστούν χρήματα των χωρών της ευρωζώνης. Ο ίδιος θεωρεί, ούτως ή άλλως, τον εαυτό του ως τον καλύτερο πρόεδρο του Eurogroup. Και δεν φαίνεται να τον ενοχλεί καθόλου ότι προκαλεί την δυσθυμία των υπουργών Οικονομικών της ευρωομάδας. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Σεπτέμβριος του 2018 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα, γράφει η Berliner Morgenpost σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο: «Το φιλόδοξο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: «Το σχέδιο του Έλληνα πρωθυπουργού προβλέπει για το επόμενο φθινόπωρο την πλήρη αναχρηματοδότηση της χώρας στις αγορές, μετά από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τους διεθνείς δανειστές. Όμως για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Τέτοια ανάκαμψη δεν έχει δει η ελληνική οικονομία "εδώ και μια δεκαετία" δηλώνει με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός. Η ανάπτυξη 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2017 όμως δεν αλλάζει τίποτα στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που συνεχίζονται στις 11 Σεπτεμβρίου, θα είναι δύσκολες. 113 προαπαιτούμενα αναφορικά με μεταρρυθμίσεις και οικονομικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα ώστε να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα προσαρμογής μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται να εφαρμόσει 90 προαπαιτούμενα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δίκαιο της απεργίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν πιθανότατα έντονες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές. Ακόμα όμως κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγει στις αγορές.

Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη χορήγηση δανείου που θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά την εκπνοή του προγράμματος. Ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Νέος δανεισμός θα σήμαινε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα έχει να αντιμετωπίσει μια αξιολόγηση ανά τρίμηνο, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κατά συνέπεια ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει τόσο γρήγορα από τους τοποτηρητές των θεσμών. Κι ας υποσχέθηκε μετά την νίκη του το 2015 ότι θα τους διώξει από τη χώρα».

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.