Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση, άφησε κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ανέφερε ωστόσο ότι για το τρέχον έτος θα υπαρξει...
υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη διανομή του επιπλέον ποσού για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και για την απόδοση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει περίπου στις 20 Οκτωβρίου με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Για την απόδοση του πλεονάσματος επεσήμανε ότι θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός, καθώς τα χρήματα θα πρέπει να αποδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Οπως είπε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, το αργότερο έως τον Ιανούαριο του 2018, και αυτό καθώς «θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2-3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος».
Εξήγησε ο ίδιος ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.
Ερωτηθείς εάν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ανέφερε ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων.
Ως προς το ζήτημα που θέτει το ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τόνισε πως «η θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται, εμείς ως κυβέρνηση προφανώς δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε μια διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των παγίων, AQR. Τα νέα stress tests έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν το 2018 με βάση στοιχεία έως τα τέλη του 2017».
Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.