Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Πιθανώς έως το Σάββατο στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων

Η ώρα της μεγάλης αλήθειας και της μεγάλης απόφασης, για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, φαίνεται πως σημαίνει «τώρα» στον Ναό της Δημοκρατίας: Ενόψει της ιστορικά κρίσιμης συνόδου της Κυριακής, οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας τέθηκαν εδώ και λίγες ώρες σε...
κατάσταση κόκκινης επιφυλακής, καθώς θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανόν να κληθούν –όπως και οι υπόλοιποι εκ των 300, ακόμα και ως το βράδυ του Σαββάτου, να εγκρίνουν το σκληρό πακέτο των μέτρων που, ως «διαβατήριο», κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την παραμονή της χώρα στο ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και στη σκιά των διαβουλεύσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, έχουν άπαντες ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης πρόσβασης σε έκτακτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ουδείς, απόψε, απέκλειε το γεγονός να συγκληθούν οι αρμόδιες Επιτροπές ακόμα και αύριο Παρασκευή και η Ολομέλεια το Σάββατο, προκειμένου να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος πολυνομοσχέδιο μέτρων, ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές. Τα χρονικά περιθώρια είναι περισσότερο από ασφυκτικά, καθώς είναι γνωστός ο προγραμματισμός κρισιμότατων συνεδριάσεων και Συνόδων, μεθαύριο στις Βρυξέλλες.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε στην Κυριακή. Μας περιμένουν με ‘’τσεκούρια’’», σχολίαζε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή προβληματισμό και ανησυχία για τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως και στο πρόσφατο επίσημο ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα δανειοδότησης, υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένη η βούληση για έναρξη εφαρμογής μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι προγραμματισθείσες συναντήσεις της Κυριακής, απλώς επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Την ένταση επιτείνει το γεγονός ότι τα μέτρα που τίθενται ως προαπαιτούμενο από την Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία στις παρούσες δραματικές συνθήκες κρίνονται ως ιδιαίτερα σκληρά και, υπό αυτό το πρίσμα, τροφοδοτούν ανησυχία στους κόλπους της δικομματικής πλειοψηφίας ως προς τον αριθμό των βουλευτών εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που, δεδομένων των θέσεών τους, θα αρνηθούν ψήφο στο πακέτο των μέτρων. Η ανησυχία, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» δεν αφορούν τόσο στο αν οι πιθανολογούμενες «διαρροές» θα θέσουν σε κίνδυνο την έγκριση των σκληρών μέτρων: η δεδηλωμένη βούληση κομμάτων της ευρωπαϊκών αντιλήψεων αντιπολίτευσης να στηρίξει μέτρα – εγγύηση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους ανησυχίες. Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στις εσωτερικού ενδιαφέροντος πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες: Τα μέτρα μπορεί να περάσουν, αλλά αναλόγως του αριθμού των βουλευτών που θα τα καταψηφίσουν, μπορεί να τεθούν ερωτηματικά, την αμέσως επόμενη ημέρα, ως προς το εύρος άρα και την πολιτική ισχύ της σημερινής κυβερνώσας πλειοψηφίας.
Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.