Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Bloomberg: Το 71% των κορυφαίων οικονομολόγων προβλέπει ότι ο κίνδυνος Grexit θα επανέλθει το 2016

Μη βιαστείτε να βάλετε στην άκρη τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιεί το Bloomberg, καθώς το Grexit μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι το επόμενο έτος.
Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ μέχρι το τέλος του...
2016, σύμφωνα με το 71% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Bloomberg, που έγινε στο περιβάλλον 34 οικονομολόγων.
Το 70% υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα είναι ασφαλής για το υπόλοιπο του 2015, αν και σχεδόν οι μισοί θεωρούν ότι το πακέτο των 86 δισεκ. ευρώ που θα λάβει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πάρα πολύ μικρό.
Αγκάθι παραμένει και το θέμα του χρέους για το οποίο ο Πίτερ Ντίξον, της Commerzbank, τονίζει: «Χωρίς κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, το πακέτο δεν θα είναι ποτέ μεγάλο. Το να δίνεις περισσότερα δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει, είναι σαν να επιβεβαιώνεται το παράδοξο του Αϊνστάιν (ερμηνεία για την παράνοια): να προσπαθείς συνέχεια το ίδιο πράγμα προσδοκώντας να καταλήξεις σε διαφορετικά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο Άλαν ΜακΚουέιντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ιρλανδικού ομίλου Merrion Capital Group στο Λονδίνο, δήλωσε: «Εκτός από τη Γερμανία, φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία σημαντική απομείωση χρέους. Αν δεν την εξασφαλίσει, είναι δύσκολο η χώρα να επιβιώσει εντός της ευρωζώνης επ΄αόριστον».
Το πρόβλημα, κατά το 71% των οικονομολόγων, είναι ότι η κουβέντα γύρω από το Grexit θα επανέλθει εκ νέου μέσα στο 2016. Οι ανησυχίες εδράζονται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και εν ολίγοις ανεφάρμοστο από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα εγγενή ελαττώματά του θα φανούν άμεσα, μέσα στο 2016, και τότε η έξοδος από το ευρώ θα προβάλλει ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.
Πηγη:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.