Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

«Πυρετός» σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζεται η μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό.
Πληροφορίες ότι η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, εισηγήθηκε να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης του Ελληνικού.
Εναλλακτικό σχέδιο για την...
περίπτωση που η σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία είναι σε εξέλιξη από τη 1 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, δεν ξεμπλοκάρει το μεγάλο έργο στο Ελληνικό, ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αν και από την κυβέρνηση εκφράζεται η εκτίμηση ότι δεν θα συνεχιστεί η εκκρεμότητα, που απειλεί όλο το φιλοεπενδυτικό της αφήγημα.


Η συνεδρίαση αποκτά τεράστια σημασία, αφού η γενικότερη συγκυρία είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να πείσει ότι η χώρα έχει γίνει φιλική στις επενδύσεις και πως ο πολυθρύλητος δρόμος της ανάπτυξης ανοίγει διάπλατα.

Έξω από το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου συνεδριάζει το συμβούλιο έχουν συγκεντρωθεί περίπου δέκα άτομα, ανάμεσα στα οποία δεν βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είχε δώσει το «παρών» στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Μέσα στο υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο βρίσκεται ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εντός της αιθούσης, κατά πληροφορίες, το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην εισήγησή της, φέρεται να πρότεινε όπως κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης του Ελληνικού -μια πρόταση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Με τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΚΑΣ, πάντως, το όλο φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης έχει «θολώσει» αρκετά, με αποτέλεσμα η κυβερνητική ηγεσία να αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια νέων καθυστερήσεων. Επιπλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα αντιφατικά και αμφιλεγόμενα μηνύματα από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου: άλλα να εκπέμπει το Μαξίμου, περί αποφασιστικότητας για στήριξη των επενδύσεων και άλλα να στέλνουν τα κομματικά στελέχη, που επιμένουν να εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιφυλάξεις για τα μεγάλα έργα και να επαναφέρουν προσκόμματα και διαφωνίες, που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν την υιοθέτηση της φιλοεπενδυτικής ρητορικής.

Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να βρει άλλες λύσεις εάν το ΚΑΣ δεν διευκολύνει σήμερα την υπόθεση. Πληροφορίες φέρουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να μελετά τρόπους παράκαμψης του ΚΑΣ, στη λογική που κινούνταν η πρόσφατη ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για γνωμοδοτικό όργανο και άρα οι ενέργειές του δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το Μαξίμου μελετά την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρία, που κάνει την επένδυση, το οποίο να προβλέπει μία διαδικασία ταχείας ρύθμισης τυχόν αρχαιολογικών θεμάτων, που θα προκύπτουν από την πρόοδο των έργων.

Εκτός κι αν το ΚΑΣ όντως επιβεβαιώσει σήμερα τους πιο αισιόδοξους και προκύψει ότι μόνο περιορισμένοι χώροι στο πρώην αεροδρόμιο χαρακτηρίζονται αρχαιολογικοί.

Πάντως το πρόβλημα είναι σύνθετο και ουδείς μπορεί να προβλέψει από πού μπορεί να υπάρξει κάποια αρνητική ή θετική εξέλιξη.

Χθες για παράδειγμα έγινε γνωστό ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης αποφάνθηκε ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά έκρινε έτσι κατά πλειοψηφία υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. Σημειωτέον ότι με αίτησή τους οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.

Κι αν αυτή η εξέλιξη θεωρείται ότι διευκολύνει το έργο, υπάρχει και μία αρνητική, αφού το θέμα με το… δάσος παραμένει ανοιχτό: Δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγή κατά της επένδυσης στο Ελληνικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από δυο οικολογικές οργανώσεις. (το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία), υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.